Vysočina rozjíždí testy vysílání v HD

Jihlava - Pozemní televizní vysílání ve vysokém rozlišení se začne v nejbližších týdnech testovat na vysílači Jihlava-Javořice. Vysočina je tak po Praze teprve druhým regionem v Česku, kde se začne zkoušet vysílací technologie DVB-T2. S vysíláním v HD kvalitě, které je nyní dostupné pouze přes satelit, v Praze, v Brně a v Ostravě, se od příštího roku počítá na všech pozemních vysílačích.

„Doufáme, že se podaří během příštího roku odstartovat standardní komerční vysílání HDTV právě na platformě DVB-T2. Rádi bychom zpřístupnili co největšímu počtu diváků olympijské hry v Londýně ve vysokém rozlišení,“ řekl Jiří Vykydal z Českých radiokomunikací.

První úspěšné testy této technologie už probíhají v Praze na Žižkově. Teď je technici začali chystat také na jihlavském vysílači. Využijí k tomu 25. kanál, kde před měsícem skončilo analogové vysílání. Po zahájení testovacího vysílání v systému DVB-T2 také na vysílači Kleť bude kromě Prahy a kraje Vysočina už letos v létě pokrytá HD signálem také podstatná část jižních Čech.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

K přijímání HD signálu je potřeba nový DVB-T2 přijímač. Protože v budoucnu budou všichni vybaveni LCD či plazmovou televizí, představuje podle mínění anténního technika Lubomíra Čumpla DVBT2 ideální způsob distribuce HD signálu.