Liberecká opozice kritizuje předraženou silnici

Liberec – Liberecký kraj vybíral firmu na opravu silnice mezi Luhovem a Postřelnou na Českolipsku. Kritéria nastavil tak, že zaplatí za opravu tříkilometrového úseku třicet dva milionů korun, přestože jiná firma nabízela cenu o šest milionů nižší. Opozice tento postup kritizuje. Kraj měl ale jinou prioritu. Požadoval, aby uzavírka silnice trvala co nejkratší dobu.

Cena jako kritérium až na druhém místě. Tak postupoval Liberecký kraj, když vybral nabídku, která je o čtvrtinu dražší než druhá nabídka v pořadí. Místo necelých dvaceti šesti milionů tak zaplatí za opravu silnice třicet dva milionů Kč, tedy o více než šest milionů víc. Podle opozice jde o mrhání veřejnými penězi. „U jednoduchých staveb by měla být hlavním kritériem cena,“ říká opoziční zastupitel Libereckého kraje Marek Pieter. „To je taková finta. Přidělí se body nepodstatným kritériím tak, aby přebily cenu. To je samozřejmě špatně,“ dodává k případu starosta Chrastavy Michael Canov.

Vybrali jsme firmu, která minimálně omezí dopravu, brání se kraj. Vítěz prý k opravě potřebuje jen dvoudenní úplnou uzavírku. Nejlevnější nabídka přitom počítala s jednadvaceti dny. „Pokud bychom uzavřeli tu komunikaci na jednadvacet dnů, tak bychom museli počítat s objízdnými trasami a následnými škodami,“ vysvětluje náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp. „Já zastávám názor, aby jediným kritériem nebyla cena, ale aby těch kritérií bylo více. Protože platí, že nejlacinější nemusí být nejlepší,“ uvádí finanční náměstek hejtmana Libereckého kraje Zdeněk Bursa. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Za šest milionů korun, které kraj mohl ušetřit, by se opravila třeba povodní poničená Turpišova ulice v Chrastavě. Kraj přitom na zakázce už nechce nic měnit. Opozice se proto obrátí na antimonopolní úřad.