Děčínští a litoměřičtí studenti demonstrovali před krajským úřadem

Ústí nad Labem - Studenti z Děčína a z Litoměřic protestovali od rána před krajským úřadem v Ústí nad Labem. Děčínští nechtěli sloučení gymnázia a obchodní akademie, litoměřičtí požadovali odvolání ředitelky tamního gymnázia. Protestující studenti se chtěli dostat na zasedání krajského zastupitelstva a přednést projevy, ostraha je ale nevpustila do sálu a odkázala je na přenos z jednání na obrazovkách v předsálí. Tam jim ale několikrát vypnuli zvuk. Během jednání zastupitelstva někdo nahlásil bombu v sále a budova musela být vyklizena. Policisté se psovody objekt prohledali, ale žádnou výbušninu nenalezli.

Litoměřických dorazila asi stovka včetně vedení města. Požadovali odvolání ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna Evy Bulasové. Tu rodiče, studenti i učitelé už více než rok kritizují za způsob, jakým školu vede a jedná se svými podřízenými. Podle nich propouští kvalitní učitele, kteří proti ní vystupují, a zaměstnává jiné bez potřebného vzdělání. Mnozí přirovnali praktiky ředilky Bulasové k normalizačním. Podle učitelky Markéty Fialové, jíž propuštění také hrozí, se odboráři rozhodli podpořit své kolegy. Pokud budou propuštěni, výpověď podá 17 dalších z celkem asi 40 učitelů gymnázia. Ředitelka prý také špatně zachází s penězi v nadačním fondu gymnázia a zakázky na stavební práce zadává firmě, kde pracuje její manžel.

Bulasová kritiku odmítá a kraj, který je zřizovatelem školy, za ní dosud stojí. Odvolání nedoporučily kontroly krajského úřadu ani nedávný audit. Zastáncům litoměřických studentů a učitelů z řad vedení města a krajských zastupitelů se podařilo prosadit problematiku gymnázia do programu jednání. Kromě ostrých kritiků vystoupili také zastánci Bulasové. „Jsme přesvědčeni, že skupina několika učitelů nemá právo rozpoutat kampaň za odvolání ředitele, aniž by o tom informovala vedení školy,“ řekl před zastupiteli učitel Petr Vitejček a vysloužil si pískot od shromážděných studentů. „Odstoupit nehodlám, není k tomu důvod,“ prohlásila Bulasová a dodala, že pokud jí bude prokázáno, že se dopustila toho, co jí kritici připisují, sama odejde. Zastupitelé nakonec uložili radě kraje případ prošetřit a najít řešení, aby škola mohla bez problémů zahájit nový školní rok.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ladislav Kučera, zástupce ředitele obchodní akademie

„Naším cílem je vytvořit silný ekonomický celek s prioritou gymnaziálních oborů. Je to jediný možný postup, vzhledem k vývoji demografické křivky a našim ekonomickým možnostem.“

Z Děčína dorazilo asi 60 studentů a učitelů s peticí proti sloučení místního gymnázia a obchodní akademie. Tu podepsalo podle zástupce studentů Václava Murdy více než 3 000 lidí. V polovině června asi 150 studentů pochodovalo Děčínem, podporu jim vyslovil i primátor. Podle studentů sloučením škol zanikne jejich více než stoletá tradice, jde prý o jejich likvidaci. Tvrdí, že školy mají zcela odlišné zaměření a jejich sloučením vznikne hybrid, který nepřinese žádnou úsporu peněz, kterou si od slučování kraj slibuje. „Ve všech ostatních městech zůstávají gymnázia gymnázii. Jsou tedy slučována se stejným typem školy,“ argumentoval ředitel děčínského gymnázia Václav Lešanovský. Zastupitelé ale přesto nakonec sloučení obou škol odhlasovali.

Kraj slučuje školy už několik let. Po poslední, červnové vlně slučování má podle představ vedení v regionu zůstat 44 páteřních škol zřizovaných krajem. V roce 2006 byl kraj zřizovatelem 86 škol. Od snížení tohoto počtu si slibuje hlavně zefektivnění školství a úsporu peněz, protože ubývají žáci. V roce 2002 na středních školách studovalo 42 500 studentů, nyní jich je 39 000. Kraj odhaduje, že v roce 2015 bude na středních školách už jen 26 500 studentů.

Ředitelka litoměřického gymnázia Eva Bulasová
Zdroj: ČT24