Jde spalovna v Chotíkově konečně do finále?

Plzeň - Doslova za pět minut dvanáct podala společnost Plzeňská teplárenská žádost o evropské dotace na stavbu tolik diskutované spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Ve hře je miliarda korun. Pokud ji teplárna z Bruselu nezíská, bude muset investovat víc ze svého a doplatí na to hlavně Plzeňáci. A jsou tady taky ještě odpůrci spalovny, kteří svůj boj proti ní nevzdávají.

Termín pro podání žádosti byl do 30. června. Teplárna ji odeslala na Státní fond životního prostředí dnes. Ani teď si ale ředitel nemůže setřít pot z čela. Evropští komisaři mají podle něj důležitější výdaje a bude se jim hodit jakákoli záminka, aby dotaci zamítli. „Problém bude například s vyjadřováním pro územní rozhodnutí, stavební povolení,“ obává se generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Proti spalovně už několik let vystupují ekologické organizace i místní občanská sdružení. Esa v rukávu mají silná. „Blokujeme klíčový pozemek, který je potřeba pro stavbu horkovodu,“ zdůrazňuje Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov. „Spalovna by měla být menší a ten odpad by se měl před spálením recyklovat,“ upozorňuje plzeňský aktivista a člen krajské rady Strany zelených Martin Marek. „Zařízení pro potřeby Plzeňského kraje veliké není,“ oponuje vedoucí odboru životního prostředí Plzeňského kraje Martin Plíhal. „Věříme, že projekt, který nebyl řádně prodiskutován s veřejností, nedostane dotace,“ říká Kateřina Moučková.

Čím víc ekoterorismu, tím dražší služby pro Plzeňáky. Ředitel Plzeňské teplárenské už si nebere servítky. „Ta dotace díky tomu třeba nebude přidělena a potom se to všechno prodraží. Občané tak mohou poděkovat těmto zeleným teroristům,“ zlobí se Tomáš Drápela. „Bez tohoto zařízení nejsme schopni jako kraj plnit cíle plánu odpadového hospodářství,“ uzavírá Martin Plíhal.   

Na rekultivované skládce za Chotíkovem by měla spalovna už v lednu 2016 začít fungovat. Bude stát dvě a půl miliardy korun. Evropské dotace by mohly pokrýt třicet až padesát procent nákladů.