Mincovna v Jablonci letos vyrazí 51 milionů mincí

Jablonec nad Nisou - Přes padesát milionů mincí, což je méně než loni, vyrazí letos Česká mincovna v Jablonci nad Nisou na objednávku České národní banky (ČNB). Ta potřebuje doplnit rezervy některých mincí. Mincovna v loňském roce zaznamenala propad tržeb i zisku. Přestala nakupovat materiál pro ČNB a kvůli rostoucím cenám zlata klesl i zájem o pamětní medaile a zlaté cihly.

V posledních letech nechávala ČNB razit hlavně kovové padesátikoruny. Ty nahradily papírové, které byly definitivně staženy z oběhu letos v březnu. Kromě nich letos banka plánuje doplnit ještě zásoby korun, dvoukorun a dvacetikorun. „Tedy těch mincí, jejichž zásoby v České národní bance klesly pod hranici, kterou udržujeme jako rezervní,“ upřesnil Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB.

Tržby mincovny klesly loni o třetinu a zisk o 20 milionů na 57 milionů korun. Hlavním důvodem propadu je podle ředitele společnosti Radka Šulty skutečnost, že mincovna loni přestala nakupovat střížky, které slouží jako materiál k výrobě oběživa. To si zajišťovala ČNB sama. O další tržby přišla mincovna kvůli vysokým cenám zlata. „Někteří sběratelé už si také nemohli kvůli vysokým cenám zlata dovolit nakupovat celý náš emisní plán jako v minulosti,“ řekl Šulta.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Mincovna chce také podle Šulty oslovit mnohem širší okruh lidí, nejen sběratele jako dosud. I proto začíná razit i jiné tvary medailí než jen kulaté, nabízí možnost vyrytí nápisu nebo přenos fotografie. Dnes novinářům představila nový obdélníkový tvar, chystá ovál, čtverec a také poštovní známku u níž nebude chybět zoubkování. S nabídkou zlata oslovuje i zákazníky ze zahraničí.

Česká mincovna je posledním fungujícím podnikem, který v Jablonci zbyl po rozpadu sklářského a bižuterního gigantu Jablonex Group. V současné době zaměstnává 66 lidí. Od loňského dubna má mincovna nového vlastníka, kterým je společnost Monetica. Podle nového majitele mincovna v Jablonci zůstane, hledá se ale nový areál, který by byl vhodný i pro případnou ražbu českých euromincí.

Budova České mincovny
Zdroj: ČT24