Na kole za krásami a vínem jižní Moravy

Pokud máte rádi jízdu na kole a dobré víno, není nic lepšího než vyrazit na jižní Moravu. Přidejte příznivý rovinatý terén a pohostinnost místních lidí a máte ideální dovolenou. Lokalita je vhodná i pro ty, kteří jezdí spíše rekreačně a rádi se kochají krásami okolí, či pro rodiny s dětmi nebo zvířecími miláčky. Místa, která stojí za to vidět, jsou totiž od sebe vzdálena jen pár kilometrů. Dalším bonusem jsou mnohé vodní plochy, kde se unavení sportovci mohou zchladit. A v každé vísce je pak alespoň jedna hospůdka s točenou malinovkou.

Co se ubytování týká, nelze než doporučit nějakého vinaře, který poskytuje ubytování, a jehož víno můžete ochutnat. Nejenže je to úplně něco jiného, než je člověk zvyklý z městských restaurací, ale ať vypijete jakékoliv množství, ráno vám nikdy není špatně. Navíc si můžete zúčastnit degustace, okořeněné pečenými žebry či kolenem. Takovým místem je například vinařská obec Sedlec nedaleko Mikulova.

Hlavním turistickým cílem je Lednicko-valtický areál, který je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ten obsahuje několik pozoruhodných staveb, které by člověk v lesích vůbec nečekal. Například Apollónův chrám na břehu Mlýnského rybníka s vyhlídkovou terasou, který zdobí dórské sloupy, Rybniční zámeček, který původně sloužil pro lovuchtivé panstvo, chrám Tří grácií se sousoším nahých krasavic, gotickou kapli sv. Huberta či Dianin chrám neboli Rendez-vous, kde je kromě jiného možné i uzavřít manželství. Celý areál je protkán turisticky značenými cestami, pro kolo ideálními. Všechna tato místa si zvládnete prohlédnout za jeden den.

V městečku Valtice je hlavní dominantou barokní zámek s kaplí a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kromě toho je zde k vidění řada vinných sklípků, které má snad každý dům. Nádherný výhled na město a přilehlé vinice je z Kolonády na Reistně. Aby se tam člověk dostal, musí ale překonat jeden z mála hodně prudkých kopců. Vyhlídka ovšem stojí za to a Valtice máte jako na dlani.

Na Lednici je lepší vyhradit si jeden celý den, aby jste si mohli vše v klidu prohlédnout. Kromě zámku a zámecké zahrady s pečlivě zastřihnutými keři jsou zde k vidění i další stavby – Minaret a Janův hrad. Zámek sloužil Lichtenštejnům jako rekreační chata, i tak ale při jeho budování nešetřili luxusem. Rozhlednu Minaret s typickým islámským půlměsícem nechal podle legendy postavit kníže Alois Josef I. natruc místním. Původně totiž chtěl vybudovat kostel, nepohodl se ale v otázce jeho umístění.

Janův hrad pak leží zhruba čtyři kilometry od Lednice. Dá se k němu dostat pěšky (v areálu se na kole jezdit nesmí, ovšem vždy se najde někdo, kdo zákaz poruší), ale pokud si chcete odpočinout, můžete zvolit alespoň v jednom směru lodní dopravu po Dyji i s odborným výkladem.

Určitě stojí za to vyjížďka na zříceninu Dívčí hrady, odkud je nádherný výhled na vodní nádrž Nové Mlýny a také přilehlou vesničku Pavlov. Sem se ovšem vydejte autem nebo nechte kola někde dole pod kopcem zamčená. Tahat se s nimi nahoru a pak jet dolů po cestě, která je velmi prudká, kamenitá a navíc pro kola zakázaná, je doopravdy velmi nepříjemné.

Mikulov, Břeclav, Znojmo. Jedno město krásnější než druhé a každý si zde najde to svoje. Břeclavi se ne nadarmo říká vstupní brána Lednicko-valtického areálu. Za vidění určitě stojí tamní kostel Navštívení Panny Marie nebo břeclavský zámek, jehož historie sahá až do 11. století. Úchvatný je pohled na přírodní dominantu Mikulova, Svatý kopeček, který je kvůli výskytu chráněných rostlin a živočichů vyhlášen přírodní rezervací. Na vrchol Svatého kopečku až k poutnímu kostelu sv. Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu vás zavede křížová cesta. V Mikulově jsou k vidění jak církevní, tak židovské památky. A pokud budete mít památek dost, odpočinout si můžete u nedalekého přírodního lomu s nádherně čistou, byť poněkud chladnější vodou.

Pokud jste ubytováni nedaleko Lednicko-valtického areálu, Znojmo je už na kole trochu z ruky. Autem je ale dosažitelné bez problémů, a pokud zatoužíte po světských radovánkách, můžete navštívit nedaleké obří outletové centrum, kde se dá levně nakoupit především oblečení.

Pro dovolenou na kole je výborná i oblast okolo Kyjova. Každý správný Čech cítí trochu národní hrdosti, když navštíví Hodonín, rodiště prvního československého prezidenta, Tomáše G. Masaryka. K hlavním kulturním institucím města patří zdejší galerie výtvarných umění představující hlavně práce slováckých umělců 20. století a Masarykovo muzeum.

V Bukovanech nedaleko Kyjova je k vidění větrný mlýn s expozicí slovácké vesnice 19. století a vyhlídkovou terasou. I zde je možné se nechat oddat nebo uspořádat honosnou oslavu. Při tomto výletu můžete zvládnout navštívit i jedenáct metrů vysokou dřevěnou rozhlednu Johanka. Z ní je možné vidět hrad Buchlov. Za výlet určitě stojí i zámek Milotice, nazývaný perlou jihovýchodní Moravy. Kromě toho, že se zde natáčela pohádka Za humny je drak, určitě oceníte i nádhernou francouzskou barokní zahradu. Tato tři místa je možné zvládnout na kole za jeden den. Příznivci vína jistě zavítají i do Mutěnic, kde celé léto můžete v tamních sklepech koštovat víno. A pokud nebudete mít šlapání do pedálů dost, zajeďte si do Ratíškovic. Zde je totiž možné se vrátit do časů Tomáše Bati - projet se šlapací drezínou po trati, kudy se kdysi dopravovalo uhlí.