V Hřensku vítají turisty obě soutěsky

Hřensko – Turisté, kteří zamíří do Hřenska, se konečně mohou svézt na lodičkách oběma soutěskami. Na konci dubna byla znovu otevřena Edmundova, včera Divoká. Loňská letní povodeň totiž obě zničila. Oprava jezů, nástupišť a turistických chodníčků v těžko přístupném terénu trvala skoro rok a stála 25 milionů korun.

Převozník s pádlem včera návštěvníky trochu zaskočil. Novou výbavu si ale vynutila loňská povodeň. Ze dna kaňonu vymetla všechny naplaveniny a soutěsky jsou teď podstatně hlubší. V Edmundové převozníci vyměnili bidla za o dva metry delší. Na začátku Divoké to ale nejde. Jak říká převozník Jiří Růžička, voda je tam totiž hluboká až 14 metrů a takové bidlo by žádný převozník neuzvedl.

Převozník s pádlem ani vytrvalý déšť ale dnes návštěvníkům soutěsek zážitek nezkazil. Plavba na lodičkách není jen atrakcí. Návštěvníci Hřenska teď zase mohou absolvovat celý okruh, který vede soutěskami na Pravčickou bránu a zpátky. Starosta Hřenska Josef Černý podle svých slov vítá turisty, protože přinesou peníze a obci se tak bude lépe hospodařit.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Hřensko se právě kvůli opravám soutěsek vydalo z posledních peněz. S přispěním státu za ně utratilo 25 milionů korun. Jenže podobnou částku ještě potřebuje pro nápravu povodňových škod přímo v obci.