Obce ohrožené těžbou oslovila neznámá realitka, lidé viní Czech Coal

Horní Jiřetín - Neznámá realitní agentura oslovila obyvatele Horního Jiřetína s nabídkou, že odkoupí jejich domy a byty. Lidé proto mají obavy a jsou většinou přesvědčeni, že jde o další nátlakovou akci důlní společnosti Czech Coal, která chce pod Horním Jiřetínem těžit uhlí. Realitní kancelář i těžařská společnost jakoukoli spojitost popírají. Podle serveru iDnes.cz oslovila formou dopisů pražská realitní kancelář RAK CZ i obyvatelé Černic na Litvínovsku.

Část lidí v Horním Jiřetíně se netají tím, že by domy nebo byty prodala, jsou ale v menšině. Těžaři přišli s podobnou nabídkou jako realitní kancelář už dříve, příliš ale neuspěli. Radní si proto nyní myslí, že realitka pracuje na jejich přímou zakázku. Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) obec žádné konkrétní důkazy nemá. „Starosta ale volal do realitní kanceláře, kde mu bylo řečeno, že je to objednávka těžební společnosti,“ řekl ČT.  

Ředitelka pro regionální politiku Czech Coal Liběna Novotná to ale ve Studiu ČT24 rezolutně odmítla: „Dokud není jasná role hnědého uhlí ve Státní energetické koncepci, tak skupina Czech Coal nepodniká žádné kroky ve vztahu k výkupu nemovitostí v Jiřetíně… Rozhodně odmítám, že bychom měli s touto kauzou cokoli společného.“ Novotná navíc tvrdí, že se nejedná o první případ. Podobné snahy se podle ní objevily v Horním Jiřetíně během posledních pěti let už dvakrát.

Podle místostarosty Jiřetína není podstatné, kdo si službu u realitky objednal. „Důležité je, že to zapadá do té dlouhodobé masivní, psychologické a mediální kampaně proti obyvatelům Horního Jiřetína,“ uvedl s tím, že se podobné akce většinou objevují v době, kdy lidé vyhledávají klid a odpočinek a vyhýbají se stresu, tedy kolem letních prázdnin a těsně před vánočními svátky. Podle Buřta proto není vyloučené, že někteří lidé tlaku podlehnou. „Od roku 2004 běží souvislá kampaň proti obyvatelům Horního Jiřetína, ne každý má tolik psychických a fyzických sil, aby se tak dlouho bránil,“ dodal.

Opoziční zastupitel Petr Leichner (Sdružení Dialog) za vším vidí spekulaci a snahu o výdělek. Opozice proto dál upřednostňuje přímé vyjednávání s těžaři. „Ne tady nechat profitovat na našem neštěstí nějakou cizi realitní kancelář,“ řekl ČT. Stále ale platí výsledky místního referenda, které zastupitelstvo zavázalo, aby s těžaři vyjednávalo. Představitelé radnice se naopak mají starat o to, aby se město rozvíjelo.

Těžba uhlí u zámku Jezeří
Zdroj: Filip Singer/ISIFA/EPA