Roste počet měst, kde musí bary i restaurace po půlnoci zavřít

Kaplice/Klatovy – Jihočeská Kaplice zavedla vlastní hodiny klidu. Úderem půlnoci musí až do šesté hodiny ranní zavřít všechny bary a restaurace. Podle místních barmanů a hostinských je nařízení likvidační. Experti ministerstva vnitra ale došli k závěru, že hospodská vyhláška zákonům neodporuje. Od července platí podobné nařízení i v Klatovech. Restaurace, bary a vinárny musí ve všední dny provozovny zavřít také o půlnoci, pátky a soboty ale mohou mít otevřeno do tří hodin do rána. O nové vyhlášce uvažuje i českobudějovická radnice, zastupitele ale teprve čeká diskuse o tom, zda má město k takovému kroku vůbec přistoupit.

Starosta Kaplice Pavel Talíř (KDU-ČSL) si vyhlášku pochvaluje. Ve městě je méně vandalských útoků a centrum zůstalo bez opilců a prostitutek. „Zmizela nám vlna nepořádku, která probíhala ve městě a hlavně na náměstí,“ řekl ČT. Za radnici se navíc postavili i úředníci z ministerstva vnitra, kteří dokument zkoumali. „Ministerstvo vnitra neshledalo rozpor se zákonem,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Vyhláška se ale nelíbí majitelům barů a restaurací, kterým během několika dnů výrazně klesly tržby. „Padesát procent výdělku je mezi jednou a třetí hodinou ranní,“ uvedl majitel baru Aleš Mocek. Bar v centru provozuje necelých deset let, teď ho prodává: „Dlouhodobě v tom nevidím budoucnost.“

Reportáž Aleše Hazuky a Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Nespokojení jsou ale i někteří místní obyvatelé. Kaplicí například koluje petice požadující zrušení vyhlášky. Zatím ji podepsalo dva tisíce lidí. Radnice proto uvažuje o tom, že o víkendu zavírací dobu posune, vyhlášku ale rušit nechce. Prvním jihočeským městem, které stanovilo takzvanou policejní hodinu klidu, byly Vodňany. Tady ale vyhláška povoluje popíjení v barech o víkendech až do čtvrté hodiny ranní.

Majitelé restaurací varují, že budou muset propouštět

O víkendu je vyhláška mírnější i v západočeských Klatovech. Radní zde stejně jako v Kaplici doufají, že nové nařízení přinese do města větší klid, omezí hazard a nonstop provozy. Majitelé restaurací ale varují, že budou muset propouštět. Nařízením se totiž musí řídit i restaurace, které jsou v průmyslových částech města a v blízkosti hlavních silničních tahů. O víkendech přitom vydělávali především tím, že vařili nonstop. „Pokud se do budoucna nic nezmění, budeme muset personál propustit,“ uvedl zástupce majitele restaurace v Klatovech Antonín Kopecký.

Za porušení vyhlášky hrozí provozovatelům restaurací a barů v Klatovech pokuta až 200 tisíc korun. Někteří proto zažádali o výjimku a nyní čekají na verdikt města. Místostarosta Klatov Jiří Štancl (nez.) ale ČT řekl, že měnit vyhlášku na konkrétního provozovatele by bylo dost nešťastné. Nové nařízení nyní prověřuje ministerstvo vnitra.