V Pelhřimově se chodí za psychiatrem do kostela

Pelhřimov (Vysočina) – Doktor Jaroslav Maxmilián Kašparů provozuje psychiatrickou praxi. Zároveň je ale i duchovním, učitelem esperanta a také hercem. Jako spisovatel je úspěšným autorem duchovní literatury. Narodil se v Žirovnici, žije v Rynárci a pracuje v Pelhřimově na Vysočině.

Kostel Panny Marie Sedmibolestné v Pelhřimově byl vystavěn nad původní barokní poutní kaplí z roku 1714. Na místě, kde údajně došlo k několika zázračným uzdravením. Teď tady léčí nemocné duše, ale také sezdává mladé dvojice nebo křtí novorozence psychiatr a duchovní Jaroslav Maxmilián Kašparů: „Nevím ani o lékaři ani o psychiatrovi, jsem v této zemi a možná i v Evropě asi jediný, kdo má ordinaci pod střechou kostela.“ Na pacienty má podle lékaře prostředí kostela velmi dobrý vliv. Do netradiční ordinace totiž nepřicházejí duševně nemocní ale asi z osmdesáti procent zejména nešťastní lidé. „Protože ztratili smysl života, mají úplně převrácenou hierarchii životních hodnot. To, co je důležité, tak je na posledním místě a to, co je naprosto zbytečné, tak to je na prvním místě. Ono se to potom v tom životě projeví,“ dodal pan doktor Kašparů.

Jaroslav Maxmilián Kašparů vystudoval stomatologii, ale už v průběhu studia ho mnohem víc zaujala psychiatrie. Vystudoval rovněž teologii a pedagogiku. Přednáší na několika vysokých školách a je také spisovatelem. Teď dokončuje svou v pořadí už dvacátou knihu. Od července 2009 se docent Kašparů intenzivně věnuje také studiu jazyka esperanto a je členem mezinárodního sdružení katolických esperantistů. „Dopíšu se a domluvím se v základních věcech s každým esperantistou na světě. Ono se totiž říká: Chceš-li být ve světě bohatý, uč se anglicky, chceš-li mít ve světě dobré přátele, uč se esperanto,“ vysvětlil Jaroslav Maxmilián Kašparů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Max Kašparů začal v Pelhřimově kurzy s výukou esperanta a už má první absolventy. Ve volném čase hraje ochotnické divadlo v Žirovnici. Má dvě dcery Bernadettu a Terezii a velmi rád tráví volný čas se svými dvěma vnuky.

Kostel Panny Marie Sedmibolestné v Pelhřimově byl vystavěn nad původní barokní poutní kaplí z roku 1714.
Zdroj: ČT24