Obce na Benešovsku nesouhlasí se stavbou betonárny

Benešov – Obce Poříčí nad Sázavou, Čerčany a Nespeky na Benešovsku protestují proti betonárně, kterou chce u obce Mrač vybudovat firma Presbeton. Obávají se hluku, nárůstu dopravy i ohrožení vodního zdroje. Občanské sdružení Pro Mrač navíc upozorňuje, že část podniku by měla vyrůst na pozemcích, které vlastní mračský starosta. Ten ovšem takový zájem popírá, navíc upozorňuje na to, že betonárna přinese obci nová pracovní místa.

„Domnívám se, že tady může být střet zájmů a snaha o zpeněžení mokré půdy bývalého rybníka,“ upozornil místopředseda sdružení Pro Mrač Josef Petzold. Starosta František Zvolský však tvrdí, že ke střetu zájmů nedochází. Sám je prý ochotný věnovat obci část peněz, které za prodej pozemků dostane. Argumentuje také tím, že společnost Presbeton nabídne obyvatelům Mrače 35 nových pracovních míst.

Možný zájem starosty na prodeji pozemků ovšem není to jediné, co obyvatelé na stavbě betonárny kritizují. V místě, kde by měl podnik vyrůst, je totiž vodoteč ústící do Konopišťského potoka a posléze do Sázavy. Na louce se nachází i zdroj vody pro celé Poříčí. „Pokud by došlo k ohrožení vodního zdroje obce Poříčí, tak by to znamenalo riziko pro víc než 1 200 obyvatel, kteří tento vodní zdroj využívají,“ varoval poříčský místostarosta Jan Kratzer.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Obava z hluku a prašnosti

Podle informací, které ČT poskytl Petzold ze sdružení Pro Mrač, společnost v dokumentaci uvažuje o 40 nájezdech a 40 odjezdech nákladních vozidel do připravovaného závodu. Odpůrce továrny tak spojuje i obava ze zvýšení dopravy a s tím hluku a prašnosti v obcích.

Záměr Mrače kritizuje i krajská hygienická stanice. „Doprava by mohla být hlučná především u objektů, které už v současné době jsou zasaženy nadlimitním hlukem z provozu na komunikaci první třídy,“ upozornila Hana Jupová z krajské hygienické stanice v Benešově.

Vedení firmy Presbeton vyjádření odmítlo, v případě výstavby prý hygienické normy dodrží.