Hrad Lipnice láká na noční představení

Jihlava – Kasteláni českých hradů vymýšlejí způsoby, jak přilákat co nejvíce návštěvníků. Originálně na to šli v Lipnici. Po pečlivých přípravách začali s mimořádnými nočními prohlídkami. Koncipovali je jako divadelní představení, ve kterém není nouze o šermířské souboje a akční scény. Návštěvníkům se dramatické souboje za svitu loučí velice líbí a akční představení je zároveň vtahuje i do děje.

Jednotliví pánové hradu, rytíři, kat, vdavekchtivé slečny ve středověku, ale třeba i novodobé postavy spojené s hradem účinkují v bezmála dvouhodinovém divadelním představení na hradě Lipnici. Představení se odehrává na mnoha místech hradu včetně hladomorny nebo nádvoří. Herci diváky vtahují do děje. Průvodci se mezi tím převlékají do kostýmů jednotlivých majitelů nebo správců Lipnice. „Návštěvníci mají možnost projít celou historii hradu od 13. století až po působení Jaroslava Haška zde na Lipnici,“ naznačuje obsah představení vedoucí pelhřimovské skupiny historického šermu Sígři Zdeněk Zenáhlík. „Protože hrad je vlastně zřícenina, tak zde dosud žádné noční prohlídky nebyly,“ vysvětluje kastelán hradu Marek Hanzlík. 

Organizátory nočních prohlídek jsou členové pelhřimovské skupiny historického šermu Sígři. Na Lipnici během léta účinkovali pravidelně, ovšem pouze přes den. Až letos se jim podařilo pomocí loučí a citlivě umístěných světlometů zpřístupnit hrad i v noci. „Bude se procházet jenom část hradu, ale i to bylo dost problematické a má to svá úskalí. Doufejme, že se nikdo nezraní a vše proběhne, jak má,“ přeje si Marek Hanzlík. „Hodně hezké scény jsou například z dob třicetileté války, ať už z dob působení císařských vojsk nebo potom švédských vojsk. Lipnice byla v rukou Švédů až do roku 1648,“ uzavírá Zdeněk Zenáhlík.

Další nejbližší noční prohlídky lipnického hradu jsou nachystané vždy na pátky 22. a 29. července.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)