Mikroregiony dostávají málo peněz, hrozí jim zánik

Hradec Králové - Mikroregiony, tedy dobrovolné svazky obcí, dostávají stále méně peněz od Královéhradeckého kraje. Stěžují si na to starostové několika vesnic na Náchodsku. Jestli bude tento trend pokračovat, může to být pro mikroregiony likvidační.

V loňském roce poslal kraj mikroregionům zhruba sedm milionů, letos jen 2,6 milionu. Pro tři mikroregiony z Náchodska, Metuji, Úpu a 1866, je to nejméně peněz od roku 2005. Na každý tak připadá asi 110 tisíc korun, což je o 260 tisíc méně než loni. V případě svazku Úpa, které sdružuje 19 obcí, je to necelých pět tisíc osm set korun na jednu vesnici. Podle starosty Žernova Libora Mojžíše to může znamenat zánik mikroregionů. „Svazky vydrží ze svých vlastních příspěvků jen chvíli,“ řekl. Pokles dotací, které obce využívají zejména na společný rozvoj, kritizuje také starostka nedaleké Studnice Helena Toldová. „Když má svazek třicet obcí, tak si každá může koupit stojan na kolo,“ říká.

Vstup a reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj pokles dotace pro mikroregiony potvrzuje, tvrdí ale, že celkově obce v regionu méně peněz nedostanou. Podle mluvčího Jiřího Hošny kraj podporuje obce stále, jen jiným způsobem. „Letos jsme se rozhodli přesunout peníze na program řešení havarijního stavu v malých obcích do dvou tisíc obvytel,“ dodal Hošna.

Kraj nepochybuje o tom, že mikroregiony letošní propad dotace přečkají. Podle slov mluvčího Hošny ale nelze vyloučit, že se obce dočkají navýšení. Záleží prý na výsledcích hospodaření. Navíc mohou ještě počítat se zhruba 50 miliony z Programu obnovy venkova. To by znamenalo mírný meziroční nárůst.