Autokempy letos zejí prázdnotou

Hradec Králové - Letošní letní sezona v Česku nepřeje kempům. Řada z nich je o prázdninách téměř prázdná. Důvodem jsou rozmary počasí, šetření mnoha Čechů, ale i dovolené v zahraničí. Rekreační areály ovšem sázejí na svou stálou klientelu a věří, že se situace během léta ještě zlepší.

Autokemp Konopáč u Heřmanova Městce patří mezi oblíbené rekreační oblasti východních Čech. Zatímco ubytování v chatách si klienti rezervují dlouho dopředu, volná zůstávají místa pro stany a karavany. „Příjemné je, když přijedou stanaři, ti v poslední době hodně ubyli, hlavně kvůli počasí. Spousta lidí má ještě stan po babičce nebo dědečkovi. Jak začne pršet, raději ho sbalí a odjedou, protože do něj teče,“ řekl Bohumil Starý ředitel Autokempu Konopáč. 

Autokemp je momentálně obsazený jen z 25 procent. Přijeli klienti, kteří se vracejí pravidelně. Jiní pak dali na doporučení přátel. „Než jsme kemp vybrali, objeli jsme v okolí kempy tři,“ řekla jedna z turistek. Důležitá je příroda, ale i zázemí a nabízené služby. Pečlivě si vybírají i majitelé karavanů. „Všechno je to otázka financí. Někdo na to má, někdo ne, někomu stačí základní vybavení,“ řekl Florián Bielák, předseda Asociace Karavan Clubů AČR. 

Větší investice si majitelé kempů nemůžou dovolit. Lidí je málo navzdory nízkým cenám a výdělky sotva pokrývají provozní náklady. „Neznám kemp, který by dokázal ze svých vlastních prostředků investovat do stavby chat nebo dalšího vybavení,“ prohlásil Starý. 

Rozpočty kempů alespoň trochu vylepšují srazy nejrůznějších sběratelů a zájmových klubů. Na Konopáč se například chystají majitelé japonských aut.