Do hotelu U Beránka se chystá nový nájemce

Náchod - Secesní hotel U Beránka na Masarykově náměstí v Náchodě bude mít nového nájemce. Zvýší se tím výnosy majitele, náchodské radnice, z jeho nájmu. Podle smlouvy uzavřené s bývalým vedením města platí současná provozovatelka hotelu desetkrát nižší nájemné, než je odpovídající tržní cena. Radní proto smlouvu vypověděli.

Čtyřhvězdičkový hotel s restaurací U Beránka má sedmapadesát pokojů a sto čtyřicet pět lůžek. Soukromá provozovatelka dosud platila 120 tisíc korun za rok čili 10 tisíc měsíčně. „Nájem byl neuvěřitelně nízký, to bylo neudržitelné,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke. Provozovatelka se brání, že náklady na teplo a elektřinu ji měsíčně stojí dalších 180 tisíc.

Město vypsalo výběrové řízení, do kterého se přihlásily dvě firmy. Vyhrála společnost Rajský. Podle připravované smlouvy bude platit necelých 80 tisíc měsíčně, což je 900 tisíc za rok. Jenže výběrové řízení mezi některými lidmi vzbuzuje pochybnosti. Podle místního novináře Miro Rouska se dopřadu vědělo, kdo zakázku dostane.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

To vedení akciové společnosti Beránek odmítá s tím, že se rozhodovalo dle jasných kritérií, kdy zvítězila lepší nabídka. „K ceně jsme přihlíželi asi ze sedmdesáti procent, nicméně důležitým kritériem byla také profesní zdatnost žadatele,“ řekl Aleš Cabicar, radní Náchoda a předseda představenstva společnosti. Nový nájemce hotel převezme začátkem srpna.