Kytarista Michal Röhrich zahraje cokoli

Plzeňsko - Už třicet let koncertuje, cvičí na kytaru, skládá hudbu, píše texty a rybaří. Jedenapadesátiletý Michal Röhrich patří mezi uznávané hudebníky nejen v Plzni. Koncertně i studiově spolupracuje s celou řadou známých muzikantů. Úplný výčet jeho hudebních aktivit by byl velmi dlouhý, takže jen namátkou: Hraje s Marií Rottrovou, Pavlínou Jíšovou, skupinou Znouzecnost, Semtexem, Zdeňkem Vřeštálem, prošel Plzeňským bluegrasovým Copem. Nikdy není ten nejviditelnější, ale často bývá hlavním článkem v pozadí.

„Líbí se mi, že dokáže zaimprovizovat v hudbě kamkoli, zahrát jakýkoli styl, je to taková sranda, takové napětí,“ říká o Röhrichovi frontman skupiny Znouzectnost Déma. Právě s Démou spolupracuje Michal Röhrich na projektu Demophóbia. Všechny písničky dua jsou buď přímo o Plzni, nebo s ní nějak souvisí. Jak oba tvrdí, Plzeň je natolik důležité město, že si zaslouží svůj vlastní glóbus.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Plzeňský Semtex, se kterým Michal Röhrich také pravidelně hraje, je podle něj kapitola sama pro sebe. Vtipný soubor připadá vtipný sice jen určité části lidí, ale píseň Jede jede mašinka, kterou Semtex proslavil, zná asi každý. Jednoduše zlidověla. „V době, kdy jsme udělali tuhle písničku, zrovna Míša nastoupil k nám do kapely. Tenkrát jsme s tím objeli celou republiku,“ vzpomíná Jiří Šneberk ze skupiny Semtex.

Michal Röhrich a kytara patří k sobě. Vystudoval pražskou konzervatoř a vyučil se také kytarářem v Lubech u Chebu. A jakou hudbu si rád poslechne ve svém volném čase? „Moderní hudbu neposlouchám téměř vůbec. Když už si něco pustím, tak hlavně klasiku, starou muziku, renesanci, rané baroko. A nebo potom Prokofjeva, Dvořáka a podobně,“ říká.

  • Michal Röhrich při vystoupení s Marií Rottrovou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2713/271204.jpg
  • Michal Röhrich a Déma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2713/271202.jpg
  • Kytarista Michal Röhrich autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2713/271203.jpg

Michal Röhrich je pracovitý všestranný muzikant. Denně cvičí na nástroje několik hodin a díky tomu zahraje naprosto každý hudební styl. Od klasiky po trashmetal. „Líbí se mi strašně moc druhů muziky, nechci se vyhranit na jedné věci a nedělat nic jiného,“ dodává. Plány do budoucna má jasné: hrát, skládat a rybařit.