Mikulov se pře s Dietrichsteiny o pozemky, nemůže stavět

Mikulov - Rozvoj Mikulova brzdí soudní spory. Město totiž u okresního soudu žaluje Mercedes Dietrichsteinová. Ta chce vrátit například pozemky, které byly jejímu rodu po válce zkonfiskovány. Do doby, než soud rozhodne, tak s tímto majetkem není možné nakládat a konec sporu je v nedohlednu. Mikulovské přitom čeká tvorba nového územního plánu, ve kterém budou muset zablokované majetky zohlednit.

Rodový majetek chtěla šlechtična žijící v Argentině už před dvěma lety vrátit od státu – napoprvé neuspěla a doposud čeká na odvolací soud. Mezitím ale podala podobnou žalobu, tentokrát na Mikulov. V ní si nárokuje 200 různých pozemků.

Žaloba v Mikulově zablokovala mimo jiné několik rozestavěných projektů. Do té doby, než se spory vyřeší, s nimi město nemůže hnout. Na nové kurty už se těšili například mikulovští tenisté. Kvůli soudním sporům investor projekt zatím pozastavil. Už teď je ovšem jasné, že se komplikace hned tak nevyřeší. Město nemůže plánovat rozvoj ani prodávat sporné pozemky developerům, kteří by měli zájem na nich stavět.

Blokované pozemky bude řešit nový územní plán

„Mám za zlé našemu soudnictví, že takové záležitosti nedokáže řešit. Tuto žalobu považuji za šikanózní a myslím, že v řádu nějakého měsíce by správně měla padat rozhodnutí,“ stěžoval si starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). „Máme před sebou změnu územního plánu, která bude muset tyto žaloby nějakým způsobem řešit a akceptovat, protože soudy se někdy vlečou v řádu i několika desítek let. A právě v tomto horizontu potřebujeme plánovat,“ dodal Koštial.

Mercedes Dietrichsteinová zatím svou žalobu měnit nechce, na konci prázdnin by ale měla přijet do České republiky. Osobní jednání s ní je podle jejího právníka jedinou šancí na dohodu.