Zloději kovů utopili na přehradě Skalka speciální bagr

Cheb – Zloději kovů dnes v noci vážně ohrozili opravovanou hráz na přehradě Skalka. Ukradli totiž měděné kabely, a tím vyřadili z provozu čerpadla, která dostávala vodu ze stavební jímky. Voda tak přes noc jámu postupně zaplavila včetně speciálního bagru. Ten hasiči vyprostili až odpoledne, když od rána postupně odčerpávali vodu. Rozsah škod zatím není znám. Případem se zabývají chebští policisté, kteří pátrají po svědcích.

Ještě dnes v noci v jednu hodinu kontroloval okolí hráze strojník a všech deset čerpadel běželo. „Nejde v tuto chvíli jenom o krádež, ale o hazardování s bezpečností hráze, s bezpečností vodního díla, tudíž i s bezpečností a případnými ztrátami na životech nebo na majetku. Je to velký hazard,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. 

Přehrada Skalka je kvůli opravě hráze vypuštěná, ale do prostoru pod hrází se přesto voda z přítoků dostává. Proto ji musí nepřetržitě odstraňovat silná čerpadla. Jakmile zloději kabely ukradli, voda začala stoupat a dosahovala až do výšky ke dvěma metrům. Hasiči ráno nasadili postupně pět čerpadel, voda ale klesala jen velmi pomalu a zásah tak trval skoro sedm hodin. Až odpoledne se hasiči dostali k čerpadlům, která pomocí nových kabelů zprovoznili.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)