Opuštěná sklárna straší obyvatele Dobronína

Dobronín - Areál bývalé sklárny se stal noční můrou obyvatel Dobronína na Jihlavsku. Chátrající budovy přitahují zloděje a bezdomovce, místní se bojí i uložených nebezpečných látek, které se používaly k úpravě skla. Soukromý majitel objektu tvrdí, že je vše v pořádku.

Ve sklárně na okraji Dobronína se ještě před čtyřmi lety pracovalo, zaměstnaných tady bylo 600 lidí z obce a okolí. Nyní je areál v dezolátním stavu. Vytrhané koleje, zničené vnitřní i venkovní vybavení. Navíc jsou i podle policie budovy špatně zabezpečené proti vniknutí. „Co se dalo odřezat kovového, to je pryč. Bojíme se, že to spadne,“ řekl starosta obce Jiří Vlach. Podle soukromého vlastníka, firmy Burson Properties, je objekt zabezpečen dostatečně. „Je to soukromý pozemek, je oplocený, nikdo tam nemá co dělat,“ řekl člen představenstva Robert Bundil.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Další hrozbou, která straší místní lidi, je uložení nebezpečných látek používaných při výrobě skla. „Pamatuji si, že tam došlo mnohokrát k úniku kyselin, které se dostaly až do Zlatého potoka,“ vzpomíná starosta Vlach. „Veškeré ekologické zátěže byly zlikvidovány okamžitě poté, když jsme skončili výrobu,“ tvrdí Bundil. Starostu i místní občany uklidňuje i Česká inspekce životního prostředí. Inspektoři hledali v areálu nebezpečné látky a žádné nenašli.