Zámek Veltrusy pokračuje v opravách

Veltrusy - Barokní zámek Veltrusy na Mělnicku, který má jeden z největších krajinářských parků v zemi, stále není po ničivé povodni v roce 2002 zcela přístupný. A to přesto, že práce na obnově začaly prakticky ihned po opadnutí vody a zjištění škod. Letos rekonstrukce velmi pokročila, opravuje se hlavní budova, jak informoval kastelán zámku Pavel Ecler. Zcela přístupný by mohl být v roce 2014.

Na začátku letošního léta byla dokončena oprava krovu nad hlavním sálem, podle kastelána to byla nejsložitější stavební operace z obnovy celé hlavní budovy. Ta má už hotové střechy a krovy, nyní odborníci dokončují její statiku. Pak se řemeslníci přesunou do interiérů. Obnova hlavní budovy stála doposud asi 40 milionů korun, celá její oprava přijde na zhruba 60 milionů korun.

Ostatní budovy zámku oprava teprve čeká, během několika dní by měla začít rekonstrukce dvou domů u brány u města Veltrusy a obnova historické konírny a schodiště. Základního zajištění se dočkalo hned po povodni, čeká ovšem na definitivní dokončení. „Velmi se na to těšíme, protože má jubileum 300 let od doby, kdy bylo postaveno, respektive od zhotovení soch, které jej zdobí,“ uvedl Ecler. Schodiště mělo narušenou statiku a po povodni se začalo oddělovat od hlavní budovy. „Bude se muset rozebrat, obnovit jeho konstrukce, pak projde restaurátorským zásahem,“ popsal práce kastelán.

Rekonstrukce schodiště a dalších budov bude financována z peněz Evropské unie. „Opraven bude selský dům, hájenka a také celá cestní síť v parku,“ vyjmenoval kastelán. Park má skoro 300 hektarů, cest a pěšin je celkem 39 kilometrů. Opravena bude i daňčí obora a rekultivován vodní kanál. Jde o investici 230 milionů korun, celkem zahrnuje 18 investičních akcí.

Hlavní zámecká budova a její jádro by měly být opraveny nejpozději do roku 2014. Zámecký park ve Veltrusích patří k nejvýznamnějším historickým parkům v Čechách. Jde o vzácně dochovaný okrasný statek, proslulý svou kompozicí s řadou vzácných dřevin. Povodně v roce 2002 napáchaly v zámku a areálu škodu 200 milionů korun. Voda zničila zámek, zahradu a především park.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)