Velká Lečice nemá vedení obce

Velká Lečice - Ve Velké Lečici na Příbramsku řeší, kdo dál povede obec. Zastupitelé odvolali starostu Josefa Němce a vedením pověřený místostarosta Petr Lampír mu pak svou rezignaciodevzdal na účtence z hospody. Minulý týden se rozhodli vzdát mandátu i další tři ze sedmi zastupitelů. Místním to sdělili v hospodě, kde zastupitelé jednali, protože starosta úřad uzavřel. Němec nepovažuje své odvolání za právoplatné, ačkoli podle ministerstva vnitra je. Dále tedy vystupuje jako starosta, stanovisko ministerstva totiž není závazné.

„Alternativu, že bychom odstoupili všichni tři zbylí zastupitelé a udělali nové volby, jsme zamítli, protože podle zákona se musí vyčerpat všechny možnosti náhradníků,“ prohlásil bývalý starosta Němec, který ve čtvrtek téměř po týdnu obecní úřad se svědky odpečetil, společně zdokumentovali veškeré dokumenty a spočítali peníze v trezoru. Pak úřad zase zavřeli.

„Vrátíme se tam, až budeme v plném počtu. Pak zvolíme i nového starostu a místostarostu. Chceme to řešit tento týden, aby se úřad co nejdříve rozjel, obec na tom může ztratit, může ji to poškodit,“ uvedl Němec. Podle něj totiž nikdo neplatí poplatky a také je třeba vyřídit přidělenou dotaci na opravenou silnici, kterou obec konečně získala.

Ministerstvo vnitra teď bude celou situaci v obci se zhruba 160 obyvateli posuzovat, včetně toho, zda byla rezignace místostarosty na účtence podána správně. "Rezignaci je nutno podat písemně. Volební zákon vzor rezignace neupravuje. Jedná se obecně o jednostranný adresný právní úkon, ze kterého musí být jednoznačně patrné, kdo jej činí, co je jeho obsahem, tedy v daném případě, že jde o rezignaci člena zastupitelstva obce na jeho mandát, a komu je
určen," uvedla Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.