V Kraslicích opravují životu nebezpečné lampy

Kraslice - Kolem nebezpečných a někdy až život ohrožujících lamp chodili lidé v Kraslicích na Sokolovsku celá léta. Teď přišla revize s tím, že některé mohly kolemjdoucího i zabít. Celkem kontrola odhalila víc než tisíc závad. Město se proto ihned pustilo do oprav.

Některé pouliční lampy v Kraslicích jsou staré více než 35 let a dávno už nevyhovují bezpečnostním normám. Podle techniků u více než stovky z nich hrozilo, že by mohly někoho zabít. Měly poničené kabely, chybělo uzemnění a kryty se daly snadno otevřít. Kontrola odhalila na 1 200 závad.

Technické služby města už stihly odstranit většinu závad. Zbytek bude hotový během týdne. „Zaměřujeme se právě na spodek světelných bodů, uzavření těch krytů, kontrolují se svorkovnice, uzemnění,“ přiblížil ředitel technických služeb Robert Vopička.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Opravy veřejného osvětlení budou město stát téměř čtvrt milionu korun. „To jsou pouze závady, které jsou nebezpečné. Horší je celkový stav, revize odhalila dlouhodobu zanedbanost,“ řekl místostarosta Otakar Mika. Kraslice přitom v Česku nejsou výjimkou. Radnicím totiž na nové osvětlení chybí v rozpočtu peníze. Podle Jiřího Tesaře ze Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení mají nejvíce zastaralé lampy města a obce do 10 tisíc obyvatel. „Je to neplacená veřejná služba, která je ale dost drahá. Města mají jiné priority, takže světla spíš vypínají, než by je opravovala,“ dodal.