Po stopách Šípkové Růženky a Amadea na zámek Žleby

Máte rádi pohádky? Pojeďte se podívat na zámek Žleby, který už dlouhá desetiletí láká filmaře. Natáčela se tu například pohádka Šípková Růženka, režisér Zdeněk Troška si zámek vybral jako kulisu pro svou pohádku Nejkrásnější hádanka a zámek se objevil také v Pavlíčkově Královském slibu. Celý svět pak záběry zámku obletěly v Oscary ověnčeném Formanově filmu Amadeus.

Zámek Žleby má takřka ideální polohu. Je na dosah od oblíbené turistické destinace – sečské přehrady – a taky od chráněné oblasti Železné hory, která láká zejména milovníky přírody, procházek i turistických túr. K zámku Žleby, který se schovává uvnitř parku a obory uprostřed stejnojmenné vísky, vás dovede cesta plná zatáček. Pokud k němu zamíříte autem, budete mít dost možná pocit, že jste se vrátili staletími a jedete koňmo. Serpentiny vás totiž donutí zpomalit na rychlost takřka srovnatelnou s koňským povozem.

Zámek stojí na mírném pahorku a skrývá ho záplava staletých stromů. Dnes už takřka nepoznáte, že se parkem před třemi lety prohnala vichřice Emma, která o kousek dál nedaleko Chrudimi poslala k zemi i rozhlednu Bára.

Máte rádi zbraně? Žleby skrývají historický poklad ze 14. století

Zámek ve svých útrobách skrývá rozsáhlou expozici. Abyste ho prošli celý, je třeba absolvovat dva prohlídkové okruhy. Při prohlídce přitom máte možnost vidět řadu unikátů. Jedním z nich je například rozsáhlá sbírka chladných i palných zbraní. Nejstarší pistole, která je v expozici k vidění, pochází ze 14. století. A turisty mnohdy až překvapí, z čeho se dalo střílet. Zbraň totiž vypadá jako obyčejná trubka.

Zvláště pokud chcete načerpat inspiraci, jak vybavit chalupu, určitě vás zaujme plně vybavená a dosud funkční zámecká kuchyně. Odborníci ji považují za malý technický zázrak. Pokud máte štěstí – obvykle například o Velikonocích –, dostanete ochutnat od místních kuchařek nějaké to sladké pečivo nebo třeba jáhlovou kaši.

V oboře se zabydlela malá zoo

Zámek Žleby neskrývá jen zaprášený nábytek a historické skvosty, v zámecké oboře je někdy až moc živo. Zatímco místní divoká prasata jsou obvykle líná, až si někdy návštěvníci myslí, že jsou vycpaná, daňci, mufloni nebo srnčí zvěř naopak většinou nepostojí. V oboře je k vidění také někdejší chlouba panských obor v Česku – bílí jeleni.

Předci žlebských bílých jelenů se do střední Evropy dostali z Persie, kde žili ve volné přírodě, někdy kolem roku 1780. V Čechách je postupně začaly chovat rody Kinských, Valdštejnů, Schwarzenbergů a Czerninů. Ve většině obor se však bílým jelenům příliš nedařilo. Příbuzenské křížení totiž omezilo jejich plodnost. Počet bílých jelenů tak prudce klesal, v roce 1967 jich v Česku žilo jen něco přes třicet.

Pro osvěžení krve karpatským jelenem do žlebské obory přišel statný samec Bořivoj. K dispozici zde dostal stádo divoce zbarvených jelenů a v plodnosti neselhal. Od té doby se bílým jelenům ve Žlebech daří a stádo se už rozrostlo až na 120 kusů. Pěkně zblízka si Bořivojovy potomky mohou turisté prohlédnout při přikrmování, které probíhá vždy ve 12:00 a v 15:30.

Zámecký park – romantická kulisa pro svatební fotografie

Žlebský zámek se stal vyhledávanou kulisou také pro svatby. Není divu, kromě obory ho obklopuje taky zámecký park. Ten vznikl v 19. století v době, kdy zámek procházel romantickou přestavbou. Architekti přitom podruhé využili strmého svahu, který měl v dobách, kdy byly Žleby ještě hradem, především obranný účel. Na romantice pak parku dodaly meandry řeky Doubravy. Přírodní krásy ještě doplnily šikovné ruce stavitelů – vyrostl zde vodopád a jen o kousek dál šumí splav. Zvláště na jaře zdůrazní krásu parku záplava rozkvetlých rododendronů.