Ústecký kraj má nejvíce chátrajících památek

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji je nejvíc ohrožených památek v Česku. Některé z nich jsou dokonce v havarijním stavu. Na seznamu Národního památkového ústavu je dvě stě dvacet pět položek. Opravu potřebují nejen hrady a zámky, ale i venkovské usedlosti nebo kláštery v Oseku a Doksanech. Na opravy ale nejsou již řadu let peníze.

Zámek Ploskovice patří v kraji k těm šťastnějším. Těší se nejen zájmu turistů, ale i českých a světových filmařů. Točily se tady pohádky Princ a Večernice nebo Jezerní královna, ale také Formanův Amadeus. I tady je ale pořád co opravovat. „V loňském roce se nám podařilo opravit arkády, které spojují zámeckou budovu s přilehlými pavilony,“ říká kastelánka zámku Ploskovice Jana Zimandlová. 

V přízemí zámku jsou umělé barokní jeskyně, takzvané grotty. Třicet let se na ně návštěvníci nemohli podívat. Přílišné vlhko ničilo výzdobu na stěnách. „Ty malby byly hodně ohrožené. My jsme udělali odvodňovací systém, abychom ten stav napravili,“ vysvětluje provozně ekonomický náměstek NPÚ v Ústí nad Labem Alexander Gabriel.

Po zbudování odvodňovací štoly jsou grotty zase přístupné. Zámek ale rozhodně nemá vyhráno. „Grotty potřebují velkou rekonstrukci. Podařilo se nám zrekonstruovat kašny, ale nástěnné a nástropní malby ještě ne. Potřebovalo by to spoustu peněz,“ přiznává Jana Zimandlová. 

Podobné příběhy by mohly v kraji vyprávět desítky kastelánů a správců památek. V hodně špatném stavu jsou třeba zámek Jezeří nebo klášter v Doksanech. „Je tady hodně ohrožených památek. V průměru celé republiky je v Ústeckým kraji těch památek, které jsou na tom špatně, nejvíc,“ uzavírá Alexander Gabriel. 

Problém se netýká jenom státních a velkých objektů, ale i památek obecních, církevních nebo soukromých. Opravy nutně potřebují desítky kostelíků, zámečků nebo zemědělských usedlostí. V Ústeckém kraji je také nižší návštěvnost památek než v jiných krajích. Problémem jsou i soukromí vlastníci, kteří často nemají peníze nebo do památek nechtějí investovat. Nejhorší situace je z tohoto pohledu na Lounsku a Litoměřicku. V každém z těchto okresů je na šedesát ohrožených památek. Nejlépe je na tom naopak Mostecko a Ústecko.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)