Soukromé praxe primářů jen s povolením

Ostrava - Ředitelé krajských nemocnic musí prověřit, zda soukromé praxe primářů nejsou v rozporu s jejich působením v nemocnicích. Rozhodl o tom hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Pokud ředitelé spolu s krajskými úředníky zjistí, že jejich soukromá praxe odebírá nemocnici pacienty, dostanou na vybranou - buď privátní praxe, nebo působení v nemocnici.

Krajské nemocnice se topí v dluzích a krajští radní jsou přesvědčeni, že část peněz uniká do soukromých praxí nemocničních lékařů. „To si nepřejeme a máme plnou škálu kompetencí k tomu, abychom to zastavili,“ uvedl hejtman Palas. V krajských nemocnicích je 149 primářů, podle hejtmana má i soukromou praxi 29 z nich. Ředitelé proto dostali jasný úkol - do konce července prověřit, jestli mají souhlas zaměstnavatele tak, jak to nařizuje zákoník práce. V opavské nemocnici pracuje pro jiného zaměstnavatele anebo má soukromou praxi 19 primářů. U čtyř z nich zatím ředitel nedohledal souhlas nemocnice. Ladislav Václavec, který šéfuje nemocnici v Krnově a od konce června řídí taky opavskou slezskou nemocnici, už s primáři na téma soukromých praxí začal jednat.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Pokud přijdeme na to, že jsou primáři, kteří mají soukromé praxe, které poškozují nemocnici nebo jí přímo konkurují, tak dostanou na výběr – nemocnice, nebo soukromá praxe,“ říká nekompromisně Ladislav Václavec. Nikdo z opavských šéfů oddělení se ke kritice, že jejich soukromé praxe poškozují nemocnici, vyjádřit nechtěl. „Primář je součástí širšího managementu nemocnice a ten by měl především dbát na to, aby se oddělení, které on vede, zdárně rozvíjelo a měl by tomu věnovat plnou pracovní dobu a maximální síly,“ myslí si Jaroslav Palas. Stejně jako hejtman Palas bude v městské nemocnici Ostrava postupovat nově zvolený ředitel Tomáš Nykel.