Otřesy z kamenolomu deptají rodinu, ta se pomoci obce nedočká

Ronov – Mohutné odstřely v kamenolomu Ořechov již několik let znepříjemňují život rodiny Musilových z Ronova. Jelikož je jejich dům umístěn nedaleko těžby, silné otřesy narušují statiku budovy. Soudně se teď snaží práce v lomu zastavit a po firmě požaduje odškodné. Podpory od ronovské radnice se však poškození nedočkají, majitel lomu pravidelně dotuje obecní rozpočet.

Musilovi opravovali svůj dům již několikrát. Po každém odstřelu v kamenolomu se jim totiž na zdech objeví praskliny. Poškozenou už měli také střechu a komín, letos v únoru dokonce v kuchyni odpadlo obložení stropu. Statiku domu už proto kontroloval soudní znalec, jeho závěry však zatím nejsou známy.

Rodina s kamenolomem bojuje bezvýsledně už několik let. Je však na to sama, za celou dobu se na jejich stranu nepostavil obecní úřad Ronova. Spíše naopak, starostka se lomu dokonce zastává a tvrdí, že lom je nedílnou součástí obce. „Sponzoruje nás jak finančně, tak materiálově, vyspravili jsme si cesty v celém Ronově,“ uvedla Petra Slámová s tím, že firma, která v lomu těží, také zaměstnává několik místních lidí.

To, co vedení obce nazývá sponzoringem, je ale podle paní Musilové korupce. Podala proto trestní oznámení. U soudu se navíc domáhá zastavení těžby kamene a požaduje odškodnění. „Abychom si mohli postavit nový domek a žít,“ tvrdí Zdenka Musilová.

Trhací práce v lomu povoluje a kontroluje Český báňský úřad v Brně. Ten ale zatím při prověřování průběhu těžby nezjistil pochybení. Místo toho nařídil v lomu provádět každý rok alespoň jednu neohlášenou kontrolu. Pokud soud nezasáhne jinak, kamenolom Ořechov může těžit až do roku 2028.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)