Ve Všetatech zmizela bysta k poctě Palachovi

Všetaty - Neznámý pachatel ukradl ze hřbitova ve Všetatech na Mělnicku jednu z byst, které jsou v urnové části pohřebiště umístěny k poctě Janu Palachovi. Jedná se o šest metrů vysokou hliníkovou plastiku, která znázorňovala hořící plamen. Zloděj způsobil nejen škodu 50 000 korun, ale také škodu morální, sdělila mluvčí mělnické policie Jana Žáčková. Zloději hrozí až pět let ve vězení.

O tom, že v urnovém háji ve Všetatech chybí jedna z plastik, informoval policii Lumír Horák, shodou okolností zároveň předseda Společnosti Jana Palacha. „Předpokládám, že to byli vandalové, sběrači barevných kovů, jinak si to nedovedu představit,“ podotkl Horák.

Jana Žáčková, mluvčí mělnické policie: 

„Neznámý pachatel překonal oplocení hřbitova, po kterém se poté volně procházel a nakonec z uvedeného prostoru odcizil jednu z plastik souboru byst. V současné době už je uvedená věc pravděpodobně někde ve sběrnách.“ 

Ze tří hliníkových byst, které obec dostala darem v roce 1994, už zůstala jen jedna. Sochu truchlící matky si zloději odnesli také zhruba před čtyřmi lety. Policisté z obvodního oddělení v Kostelci nad Labem případ vyšetřují jako podezření z trestného činu krádeže. Policisté žádají případné svědky, aby se obrátili na linku 974876720.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)