Sokolov - bezpečné město i díky detektoru

Sokolov – Neobvyklou nabídku pomoci dostali strážníci v Sokolově. Dva dobrovolníci s detektory kovů chtějí vyčistit všechna dětská hřiště. Zaměřují se hlavně na injekční jehly, ale i další nebezpečné předměty. Strážníci chtějí podobnou preventivní akci opakovat několikrát do roka.

Práce s detektory kovu je pro dva muže ze Sokolova, kteří si nepřejí zveřejnit svá jména, už dlouhodobým koníčkem. Strážníkům proto zdarma nabídli, že s přístroji prohlédnou a vyčistí všechny lokality ve městě, kde si hrají děti. Kromě detektorů se oba muži vybavili i speciálním sítem a lopatkou. Hledání kovových předmětů trochu komplikovaly telefonní kabely v zemi nebo armatury v betonových obrubách pískovišť.

První úklidová akce trvala čtyři hodiny. Na devíti hřištích našli 41 nebezpečných předmětů, většinou hřebíky, sponky nebo zátky, injekční jehlu naštěstí žádnou. Sokolov má zhruba stovku dětských hřišť a více než polovina z nich je vybavena pískovištěm. Zkontrolovat je bude oběma dobrovolníkům trvat ještě několik dní.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Strážníkům se nápad natolik zalíbil, že preventivní akci začlení do projektu Bezpečné město. „Městská policie nakoupí vlastní detektor kovů, abychom mohli začít provádět systematické a pravidelné kontroly těchto rizikových míst,“ přislíbil velitel sokolovské městské policie Petr Kubis.

Do terénu se policisté s dobrovolníky znovu vydají v září. Prohledat chtějí nejbližší okolí mateřských, základních a středních škol.