Na Karlovarsku omezí kapacitu dětských domovů

Karlovy Vary - Karlovarský kraj sníží kapacitu svých dětských domovů. Děti z nich postupně odcházejí a volná místa zbytečně zatěžují rozpočet. Třeba karlovarský domov letos přišel o polovinu dětí a do volných místností se teď nastěhují lékaři.

Karlovarský kraj je zřizovatelem šesti dětských domovů. Jejich kapacita je 264 dětí. Nové ale přicházejí čím dál méně a další ubývají. Po letošních prázdninách tak zůstane 60 volných míst. „Děti se dožívají plnoletosti a odcházejí z domovů, někdy se vrací zpátky do rodin, ze kterých byly určeny do těch domovů. Ubývá také věková struktura dětí mezi třemi a osmnácti lety,“ řekl radní pro školství Vratislav Emler.  

Kraj se navíc snaží některé domovy zrušit úplně a děti stěhovat i s vychovateli do běžných bytů. Kromě změny stylu ústavní výchovy ho k tomu vedou i ekonomické důvody. V Karlových Varech se tak loni přestěhovalo 24 dětí z vily v lázeňském centru do nových řadových domků ve čtvrti Tašovice. Po roce jich tu zbylo jen 12. „Od příštího roku máme ministerstvem školství schválené snížení kapacity,“ podotkl Petr Zmuda, ředitel Dětského domova Karlovy Vary. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ze čtyř domů jsou tak dva volné. Kraj je proto nabídl k pronájmu. „Na zapůjčku bychom ty dva rodinné domky mohli poskytnout pro karlovarskou krajskou nemocnici,“ řekl Emler. Nemocnice chce situaci využít i ve svém motivačním programu. Na volné byty chce přilákat do regionu nové lékaře.