Karlovarská nemocnice mění ředitele – opět

Karlovy Vary – Z vedení Karlovarské krajské nemocnice odchází za poslední čtyři roky už pátý ředitel. Krizového manažera Zdeňka Horáka by měl po prázdninách nahradit Luděk Nečesaný - podle politiků dokázal vyvést z krize už libereckou nemocnici. Na jeho žádost odcházejí z vedení nemocnice krajští politici, nahradit je mají odborníci. Překotné výměny v ředitelském křesle se ale nelíbí odborům.

Zdeněk Horák, který končí ve vedení Karlovarské krajské nemocnice, je přesvědčen, že dosáhl dobrých výsledků. „Odcházím s pocitem poměrně slušně vykonané práce. O tom svědčí ekonomické výsledky i určité věci, které se povedlo zrealizovat,“ uvedl. Za největší neúspěch svého působení považuje Zdeněk Horák neúspěšná výběrová řízení na zdravotnické přístroje a vybavení za více než 150 milionů korun. Většinu tendrů však podle něj začal už některý z předcházejících ředitelů. Zdeněk Horák ovšem zdůvodnil svůj odchod náročným pracovním tempem. Vedení kraje odmítlo, že by dosavadní ředitel odcházel nedobrovolně.

Luděk Nečesaný, který Horáka ve ředitelském křesle vystřídá 1. září, byl během svého působení v Liberci rovněž kritizován kvůli problematickému nákupu přístrojů. Sám ale poukazuje především na svůj ekonomický úspěch, který by v Karlových Varech rád zopakoval. „Z firmy, která byla zadlužená čtvrtmiliardou, se stalo velmi ziskové zdravotnické zařízení,“ uvedl budoucí ředitel Nečesaný. Jeho hlavním úkolem v Karlových Varech bude dokončení nákupů vybavení a zprovoznění pavilonu centrálního příjmu.

Ačkoli ve vedení krajské nemocnice Nečesaný ještě nestojí, už dosáhl jednoho úspěchu. Politici, kteří dosud působili ve vedení společnosti, souhlasili, že z rad odejdou.  Nemocnici budou řídit profesionálové, které si manažer přiveze z Liberce.

Dění ve vedení zdravotnického zařízení ovšem znepokojilo odboráře. Pět ředitelů za čtyři roky je podle nich moc. „Na nás to působí absencí jakékoli koncepce do budoucna. To nás zneklidňuje,“ upozornil předseda místního Lékařského odborového klubu Martin Beránek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)