Muzeum v Chebu musí kvůli reklamě vrátit dotaci

Cheb – Chebská výstava, která měla ukázat umění a historii českých a bavorských kuchařů, skončila ostudou. Nepovolenou reklamou v propagačních materiálech porušilo tamní muzeum pravidla pro čerpání dotace a kraj teď bude muset vrátit Evropské unii téměř půl milionu korun. Dotaci by měli zástupci muzea vrátit zřejmě ještě do konce prázdnin.

V kuchařce měly být jen recepty českých a bavorských hospodyněk na přípravu knedlíků. Kromě nich se tam ale objevila i reklama, což je podle kontrolorů Evropské unie u dotované knížky problém. Za chybu zaplatí kraj i jeho příspěvková organizace. Vydání kuchařky provázela speciálně zaměřená výstava v chebském muzeu. Kuchaři z česko-bavorského příhraničí pro zájemce připravili i ochutnávku vybraných knedlíků.

Akce začala slibně, vzpomíná krajský zastupitel a bývalý starosta Chebu Jan Svoboda (ODS). „Neuznatelné náklady činí 430 tisíc korun,“ informoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD). Situaci navíc komplikují nejasné smlouvy mezi krajem a jeho příspěvkovou organizací. Bývalá ředitelka, která se podílela na přípravě projektu, už v muzeu nepracuje. Vyjádření na kameru odmítla.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Petr Navrátil dodal, že nyní není možné určit, kdo je za aféru zodpovědný. Kvůli problémům s výstavou knedlíků kraj zpřísní systém kontrol ve všech svých příspěvkových organizacích, které čerpají evropské dotace. Zaměstnanci budou mít podle náměstka při rozhodování větší osobní zodpovědnost.