Kluci v Postřekově provozují muzeum

Postřekov (Domažlicko) – Nevšední muzeum Sklep provozuje v Postřekově na Domažlicku parta kluků ve věku od 11 do 14 let. Připravené expozice zprostředkovávají návštěvníkům výhradně v prázdninový čas, každý den do 31. července mezi druhou a šestou hodinou odpolední. Kluci po vlastním muzeu nikdy netoužili, na nápad je přivedla až malá kamarádka. Klubovna postřekovské party podle ní vypadala jako jedna velká výstava.

„Křičela, že tady máme muzeum, a tak nás napadlo, že bychom opravdu mohli,“ popisuje kuriózní zrod muzea jeho ředitel Jiří Knížek. Sklep funguje už čtvrtým rokem a na každou sezonu kluci připravují novou výstavu. Tomuto roku vládne podle Jirkových slov numismatika, mineralogie a diplomacie. "Na pohraničníky je zaměřena výstava Neprojdou a jako hlavní výstavu máme G8," dodává.

Provoz muzea se splněnými klukovskými sny jen hemží a hoši berou roli muzejníků se vší zodpovědností. Kromě veřejnosti přístupných expozic tu nechybí ani zázemí pro personál tvořené ředitelnou, inspekční místností nebo kanceláří pro velitele stráže. „Máme tu ředitele, já jsem kapitán, jsou tady i dva průvodci a hradní stráž,“ popisuje personální složení Tomáš Václavovic. Na začátku fungování muzea Sklep se na provozu podíleli tři lidé, letos je jich už o osm více.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Muzejní vojín Dominik Šperl prozradil, že dům, v němž kluci muzeum provozují, patří kamarádově tetě, která jim umožnila zřídit si tu klubovnu. Jde o tetu ředitele Jirky Knížka. „Někdy se s nimi dost nazlobím, ale zase jsem ráda, že jsou tu,“ říká s úsměvem paní Viktorie Frydryšková.

Pokladník postřekovského muzea Sklep Adam Hroník:

„Vstupné je letos dobrovolné, celkem tu již bylo 450 lidí.“