Nové prvky na kritických jezech snižují riziko utonutí

Český Šternberk – Na rizikovém jezu v Českém Šternberku, jímž protéká řeka Sázava, otestovali záchranáři nové bezpečnostní prvky, které by v budoucnu měly pomoci jak tonoucím, tak i samotným záchranářům. Jejich účel je nejen preventivní, ale v případě neštěstí by také měly usnadnit samotnou záchranu tonoucích. Jde o vůbec první jez, kam byly podobné záchranné prvky nainstalovány.

Mezi nimi se pro vodáky nově objevují třeba madla na tzv. šlajsně, tedy na dvou betonových zdivech podél sjízdné části jezu. V případě neúspěšného sjezdu na plavidle dostávají vodáci ještě možnost se při pádu zachytit. Záchranářům pak nově poslouží různá železná oka k ukotvení lana nebo žebříky.

Hasiči testovali nové komponenty na jezu simulovanou záchranou tonoucího figuranta, pomocí lan mohli při akci jistit sami sebe i svůj záchranný raft. Podle jejich vyjádření bezprostředně po testu proběhla simulovaná záchrana o celých deset minut rychleji oproti běžnému času.

Záchranné prvky by se měly objevit i na dalších zrádných jezech v ČR, kterých je na našem území kolem devadesátky, dvacítku z nich tvoří jezy skutečně nebezpečné. Ročně zahyne na jezech zhruba 20 lidí a desítky jich končí se zraněními v nemocnicích. Jen letos utonulo již 5 lidí.