Poškozená trať Jihlava–Okříšky zůstává uzavřena

Jihlava – Železniční trať z Jihlavy do Okříšek zůstává uzavřena. Správa železniční dopravní cesty zjistila, že je po páteční nehodě historického vlaku poškozena vážněji, než železničáři původně mysleli. Oprava a s ní spojená výluka všech vlaků proto potrvá nejméně do středy. Podle prvních odhadů přitom měla být trať opravena už v neděli.

Páteční nehoda poškodila velkou část kolejí mezi Okříšky a Jihlavou. Podle Tomáše Drvoty ze Správy železniční dopravní cesty se příčina nehody zatím vyšetřuje, pravděpodobně šlo o poruchu historického vagonu, který během jízdy čtyřikrát vykolejil. Dvakrát z kolejí vypadl v úseku Okříšky–Bransouze, na koleje se dostala vždy na železničních přejezdech. Třetí vykolejení bylo zaznamenáno u stanice Luka u Jihlavy. Na výhybce na trati vůz opět nakolejil, před Jihlavou ale vykolejila celá historická souprava zařazená na konec manipulačního nákladního vlaku.

Při následné kontrole zjistili železničáři, že je na trati poškozeno asi 4 000 svěrkových šroubů i další infrastruktura. Vzápětí začala v celém devětadvacetikilometrovém úseku výluka. Oprava bude stát asi 600 tisíc korun.

Výluka se týká rychlíkové linky Brno–Plzeň, náhradní autobusová doprava za ni je zavedena v úseku Okříšky–Jihlava, a regionálních vlaků, které jsou nahrazeny mezi stanicemi Okříšky a Bransouze.