Králův Dvůr odkoupí zámek, bude v něm muzeum a knihovna

Králův Dvůr (Berounsko) – Netradičně vyřešilo město Králův Dvůr soudní spor s podnikatelem Josefem Launem, který tvrdil, že u něj má radnice mnohamilionový dluh. Město nakonec slíbilo, že od podnikatele koupí za 13,5 milionu korun místní zámek a on stáhne žalobu na město. Po rekonstrukcích, které si vyžádají další miliony, by se do památky, jejíž jádro pochází už ze 13. století, měla přestěhovat například knihovna.

Podnikatel Josef Laun požadoval proplacení dvou faktur za práce na stavbě sportovní haly. Město Králův Dvůr se bránilo, že faktury v účetnictví nemá. Spor mířil k soudu, ale nakonec se obě strany dohodly na kompromisu – město odkoupí zámek, podnikatel stáhne žalobu. „Myslíme, že bychom soudní spor vyhráli, ale když kupujeme zámek, tak proč nevyužít této šance a ušetřit minimálně na právnících,“ komentoval dohodu královodvorský starosta Petr Vychodil. O svém vítězství v případném soudním sporu je přesvědčen i Josef Laun, avšak i jemu vyhovuje, že se zámku výhodně zbaví.

Smlouvu o odkoupení zámku podepíšou obě strany v září a po první osmimilionové splátce bude zámek patřit městu. Králův Dvůr chce na zámku vytvořit galerii, muzeum jízdních kol s 1 600 exponáty, zázemí pro místní spolky a přestěhovat do nových prostor knihovnu. Ta dnes sídlí v tělocvičně základní školy. Na stomilionovou rekonstrukci zámku by město chtělo příspěvek od Evropské unie.

Královodvorský zámek v minulosti chátral, využíván byl zcela nevhodně. Sídlila v něm například zemědělská škola. „Dole, kde jsou nejkrásnější fresky zámku, byl sklad brambor a zeleniny a je to v katastrofálním stavu,“ podotkl místostarosta Luboš Krbec. Nějakou dobu byl objekt zcela opuštěn a pobývali v něm bezdomovci. Potom do něj investoval Josef Laun. „Museli jsme zajistit odvodnění a odkanalizování,“ přiblížil. Co s chátrající stavbou dál, však nebylo zřejmé. Nyní se situace vyřešila díky docela jinému sporu.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)