Chebský showband je druhý nejlepší na světě

Cheb – Z mistrovství světa takzvaných showbandů se vrátil domů do Chebu i místní dechový orchestr s mažoretkami. Z Malajsie, kde se soutěž konala, přivezl stříbrné medaile. Vítaly ho stovky lidí. Po třiceti hodinách cesty předvedl soubor na chebském náměstí sestavu, se kterou uspěl v konkurenci více než třiceti showbandů. Lepší byli jen domácí Malajsijci.

Podle výroku poroty předvedl chebský soubor jak zdařilé choreografie, tak perfektní muzikantský výkon. Hodně bodů mu přihrály mažoretky. U většiny ostatních showbandů obstarávají pohybové kreace jenom muzikanti, jak popsal vedoucí Dechového orchestru mladých Jiří Smitek.

Starosta Chebu Pavel Vanoušek (ČSSD) neskrýval radost, Dodal, že chebský soubor reprezentoval nejen Českou republiku, ale rovnou celou Evropu. Na desetidenní cestu přispěla muzikantům i mažoretkám vedle dalších sponzorů chebská radnice. Dala na ni 600 tisíc korun. Po návratu souboru přidala prémii 50 tisíc, budou se hodit. Soubor si z Malajsie přivezl pozvání do Číny, Japonska a Kanady.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)