Plzeň má první dům následného bydlení

Plzeň – V západočeské metropoli začalo fungovat středisko následného bydlení. Nabízí útočiště až pro dvanáct rodin, které se ocitly v sociální tísni. V Plzni jde o první zařízení svého druhu, ve spolupráci s magistrátem ho provozuje plzeňská pobočka sdružení Naděje. Město by ale podobných domů s levnými byty, které však už nemají charakter azylových ubytoven, potřebovalo mnohem více.

Mezi obyvateli nového plzeňského Domu Naděje je i Jozefína Rafaelová s přítelem a dvěma dětmi, které před dvěma lety vyhodili z nájemního bytu. Dosud přežívali v provizorních prostorách azylové ubytovny, teď však opět mohou začít fungovat jako rodina. V Domě Naděje je nesvazují přísné podmínky jako v azylové ubytovně, bydlení však současně není tak drahé jako v běžném bytě. „Rodina dva dospělí a dvě děti budou platit měsíčně kolem 4,5 tisíce,“ přiblížila sociální pracovnice ze sdružení Naděje Ivana Vanišová.

Na projektu tzv. následného bydlení spolupracuje středisko Naděje s plzeňským magistrátem. „Kapacita je dvanáct bytů 1+1 asi 35 metrů čtverečních,“ popsal podmínky pro život rodin oblastní ředitel sdružení Daniel Svoboda. Pro rodinu Jozefíny Rafaelové to znamená výrazný vzrůst komfortu. „Máme svoje, je tady záchod, koupelna, je to 1+1,“ shrnula nová obyvatelka Domu Naděje výhody oproti azylovému bydlení.

Podobné bydlení zatím v západočeské metropoli zoufale chybí, potenciálních zájemců o ně naopak rapidně přibývá. Podle Aleny Hynkové z magistrátu by bylo potřeba, aby ve městě vzniklo více než deset podobných ubytoven.

Středisko Naděje provozuje v západočeské metropoli také azylový dům pro ženy a klub pro děti a mládež ze sociálně vyloučených rodin.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)