Kounice jsou plné kamionů

Kounice (Nymubrsko) – Do středočeských Kounic nasměrovala uzavírka na hlavní pražsko-kolínské silnici v Újezdu nad Lesy stovky kamionů. Oficiální objížďka uzavírky, která se týká pouze nákladní dopravy, vede z Prahy po dálnici D11, odkud kamiony sjíždějí na kounickou silnici a vracejí se tudy na hlavní kolínský tah. Obyvatelé Kounic si stěžují, že je v jindy poklidné obci nebezpečno a hlučno a třesou se jim domy. Podle starostky určil objízdnou trasu pražský magistrát proti její vůli a bez vědomí nymburské dopravní policie.

Kounicemi v současnosti projíždí kamion zhruba jednou za minutu, klid není ani v noci. Podle místních obyvatel si navíc řidiči kamionů nedělají těžkou hlavu s bezpečností chodců a zcela ignorují rychlostní limit 30 kilometrů za hodinu. Silnice je přitom v obci tak úzká, že se na některých místech nemohou nákladní auta míjet.

Starostka Miroslava Sochorová považuje stanovení objízdné trasy přes Kounice za aroganci pražského magistrátu. Úředníci podle ní rozhodli od stolu bez znalosti prostředí a navzdory negativnímu stanovisku, které dali k návrhu trasy kromě obce i českobrodští silničáři. „Na připomínky nebrali vůbec žádný ohled. Rozhodli, že tudy povede objížďka, ale nezjistili, jak to tady vypadá,“ popsala starostka výsledek „práce“ pražských úředníků. Teď starostka Sochorová chce, aby trasa vedla alespoň v jednom směru jinudy – přes Poříčany nebo přes Jince.

Úředníci ale tvrdí, že jiná vhodná trasa od dálnice D11 k silnici I/12 není. „Bohužel neexistuje vhodná náhradní trasa, která by se takovýmto místům dokázala vyhnout v celé délce,“ uvedl ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek. V Jirnech je podle něj situace ještě komplikovanější než v Kounicích, v Poříčanech by se zase kamiony nevešly pod viadukt. Že úřad nezohlednil připomínky silničářů, je podle Heroudka v pořádku. „Zákon ukládá tu skutečnost projednat, nevyžaduje souhlas,“ sdělil.

Zákon naproti tomu stanoví informovat o uzavírce také okresní dopravní policii – v případě Kounic nymburskou – což ale magistrát neudělal. „Dopravní inspektorát Nymburk se o celé akci dozvěděl až v okamžiku zahájení objízdné trasy a nebyl předem požádán o vyjádření,“ upozornila policejní mluvčí Petra Potočná.

V Újezdu nad Lesy vzniká kanalizace, hlavní silnice bude pro nákladní vozidla uzavřena nejméně do 31. října. Podaří-li se sehnat peníze na další etapu výstavby kanalizace, bude se situace opakovat.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)