Boj o větrníky u Hory sv. Šebestiána nabírá na otáčkách

Ústí nad Labem - Proti stavbě největší větrné elektrárny v České republice protestují obyvatelé Hory svatého Šebestiána. Třicet pět nových stožárů by mělo stát v blízkosti jejich domů. Stavbu naopak podporuje místní radnice, díky ní by totiž do rozpočtu obce postupně přibyly miliony korun.

Tři větrné elektrárny v blízkosti obce už stojí a o žádné další nestojíme, říkají obyvatelé Hory svatého Šebestiána, kteří proti plánované stavbě sepisují petici. „V noci nemůžete spát, kolikrát slyšíte jen takový hučení, monotónní, pořád se opakující zvuk,“ vysvětluje organizátor petice Martin Burian. „Lidé bydlící u stožárů, musí mít v noci zataženo, protože to je jako když si vezmete maják a dáte si ho před okno,“ zlobí se kvůli světlům na stožárech další místní Milan Müller.

Lidé se také obávají poklesu cen svých nemovitostí. Proti stavbě je i Česká inspekce životního prostředí. Elektrárna prý poškodí celoevropskou soustavu chráněných území. „Realizací by došlo k negativnímu narušení rázu v celé této části Krušných hor,“ tvrdí ředitelka krajské pobočky inspekce Jana Moravcová. Firma APB, která má větrníky stavět, situaci nechce nijak komentovat.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Radnice by ráda miliony

Větrná elektrárna se naopak líbí zástupcům radnice. Ta z jejího provozu každý rok dostane téměř dva miliony korun, což je pro obec se 7milionovým rozpočtem výrazné přilepšení. „Mohla by se udělat spousta věcí pro zlepšení života obyvatel v obci,“ argumentuje pro stavbustarosta Jan Koutský.Za pravdu mu dává i souhlasné stanovisko krajského úřadu, který si ovšem stanovil přísné podmínky pro stavbu.

Nespokojení obyvatelé se už obrátili na právníky. Pokud elektrárna za jejich domy opravdu vznikne, budou soudně vymáhat odškodnění. Někteří uvažují i o prodání domu a odstěhování se. Kdy přesně se začne nová elektrárna stavět, zatím není jasné. Nejprve musí dojít ke změně územního plánu a firma potřebuje získat stavební povolení. Odpůrci stavby jsou rozhodnutí udělat vše proto, aby tyto kroky zmařili.