Amatérský historik mapuje historii židů na Vysočině

Rounek (Jihlavsko) – V nacistických koncentračních táborech přišlo o život šest milionů židů. Jenom terezínským ghettem jich prošlo 155 tisíc z celé Evropy. Osudy židovských rodin na Vysočině mapuje už několik desítek let pan Ladislav Vilímek. Amatérský historik a velký nadšenec už dohledal osudy třiceti tisíc židů a v bádání pokračuje dál.

Ladislav Vilímek chtěl být knězem, malířem, hercem. Nic z toho se mu však nevyplnilo, smysl života našel v tom, že pomáhá lidem. Do archivu, kde pracoval, se vrací i teď, kdy je na zasloužilém odpočinku. Právě tam totiž hledá kořeny židů, kteří kdy v kraji žili, každý náhrobek na jihlavském židovském hřbitově znamená pro Ladislava Vilímka životní příběh. „Jeden z těch nejposlednějších je pan Jiří Kohn, člověk, se kterým jsem tady pracoval, který se mnou tady dělal inventuru židovského hřbitova, který byl pro tu věc zapálený. Jsem hluboce dojatý, pokud si na něj jenom vzpomenu,“ uvedl amatérský historik a badatel Ladislav Vilímek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Výstavy o utrpení židů, které podle Ladislava Vilímka mají pořád co připomínat, chystá každý rok. Spolupracuje se školami, snaží se inspirovat i učitele, přednášet, besedovat. Přišel i s nápadem ručně přepsat jména židů, které dohledal. A pomáhali mu právě žáci základních škol. „Jsou to jména všech jihlavských židů, je jich tady přes 1 400,“ podotkl Ladislav Vilímek. Životní energii čerpá Ladislav Vilímek už 50 let po boku své ženy. Péčí o kapličku sv. Antonína v Rounku se Vilímkovi zasloužili o znovuvzkříšení poutního místa. Nyní tam chodí na procházku, a když je třeba, přiloží ruku k dílu. „My spolu posedíme, řekneme si co je důležité a ve většině případů naše konverzace začíná o židech,“ doplnila Milada Vilímková.

Domov a zároveň pracovnu mají Vilímkovi v malém útulném domečku v Rounku, nedaleko Jihlavy, jejich rituálem jsou společné snídaně, obědy a večeře. Počítač je pro ně nejen pracovní nástroj, ale i spojení s rodinou, která žije v Americe. „Teď právě přepisuji pamětní knihu obce Německá Vyskytná, je to překlad z německého originálu kronikáře Augusta Ziegla,“ dodala paní Vilímková.

Třídní knihy, lékařské dokumentace, pozůstalostní spisy – tisíce dokumentů musel Ladislav Vilímek dohledat a prostudovat. Podařilo se mu objasnit i nejasné osudy mnoha židovských rodin. Jako poklad střeží kartotéku, kde eviduje na 30 tisíc židů, kteří kdy prošli Jihlavou. „V Izraeli je v současné době taková snaha dohledat každého žida, každé jméno, dopátrat se, kde byl, kde žil, jak skončil. Tahle kartotéka by jim mohla obrovsky pomoci,“ vysvětlil pan Vilímek.

Všechny židy žijící na Jihlavsku pan Vilímek už našel, teď má další sen. Chtěl by zmapovat všechny židy, kteří žili v kraji Vysočina.