VZP krátí platby nemocnicím, při protestech měly méně výkonů

Praha – Středočeské nemocnice se bouří – Všeobecná zdravotní pojišťovna jim letos zkrátí zálohy o 46 milionů korun. Stanovila je totiž na základě vyúčtování za leden až březen letošního roku. Vedení nemocnic to považuje za účelové, protože právě v tomto termínu probíhala akce Děkujeme, odcházíme, a počet výkonů byl tedy nižší.

Standardně postupuje pojišťovna tak, že na začátku roku stanoví měsíční zálohové platby na celý rok, a to podle úhrad z předchozích let. Všeobecná zdravotní pojišťovna to teď zkusila jinak a zálohy nastavila podle výkonů, které nemocnice provedly od ledna do března. „Toto zúčtovací období je zcela mimořádné, dle zákona na něj VZP samozřejmě má právo, nicméně my ho považujeme jako mimořádně účelové,“ zlobí se mluvčí středočeských krajských nemocnic Patrik Tomšů, neboť kvůli lékařskému protestu bylo výkonů logicky mnohem méně než obvykle.

Pojišťovna se ústy mluvčího Jiřího Roda brání: „Je to standardní postup, není v tom vůbec nic účelového. Je to prostě stanovení objemu péče za 1. čtvrtletí a na základě toho jsme stanovili zálohy pro letošní rok.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Nejhůř je na tom mladoboleslavská nemocnice, ta od pojišťovny letos dostane o 24 milionů korun méně než v předchozích letech. Kladenská přijde téměř o 14 milionů. „Od druhého pololetí dostáváme na účet měsíčně o 2,3 milionu korun méně a to je zásah do cash flow dost podstatný,“ zlobí se ekonomický náměstek kladenské nemocnice Jaroslav Pokorný. Jeho kolegové mluví o podrazu. Podle Roda však VZP vychází z úhradové vyhlášky a nemůže si dovolit ji nějakým způsobem obcházet.

Od podzimu nový výpočet, slibuje VZP

Nemocnice se teď bojí, že jim pojišťovna rozdíl dorovná až po ročním zúčtování, tedy v srpnu příštího roku. VZP ale přišla se slibem, že to bude ještě letos. „Provedeme znovu výpočet objemu péče, vyhodnocení za první půlrok a na základě tohoto vyhodnocení stanovíme nové zálohy, které budou dejme tomu od září až října platné pro nemocnice,“ slíbil Rod.

Několikamilionový výpadek příjmů od pojišťovny bude pro krajské nemocnice znamenat omezení provozu. Pacientů by se to ale zatím dotknout nemělo. Ředitel kolínské nemocnice Petr Chudoměř však očekává, že se v tomto mezidobí nebudou nakupovat přístroje a zastaví se i všechny opravy budov. Nemocnice se teď chtějí obrátit na svého zřizovatele, tedy Středočeský kraj, s žádostí o mimořádnou dotaci. Například v Kladně uvažují o zřízení kontokorentního úvěru.