Některé olomoucké školy na prázdniny své učitele propouštějí

Olomouc - Učitele, kteří dostali výpověď na prázdniny, eviduje olomoucký úřad práce. V celém kraji se jich v červenci přišlo zaregistrovat zhruba sedmdesát. Na konci června jim skončily pracovní smlouvy. Případů, kdy školy chtěly tímto způsobem ušetřit, a postupovaly tak opakovaně, bylo asi šest. Ministr školství Josef Dobeš přitom takové praktiky nedávno kritizoval. Jednou z možností, jak prázdninová propouštění vyřešit, je lepší ošetření okolností pracovního poměru v kolektivní smlouvě. Pomoci by mohl také tlak na poslance, aby vytvořili legislativu, která by v budoucnu podobné praxi zamezila.

Těsně před prázdninami byly propuštěny hned čtyři učitelky ze soukromé střední školy v Prostějově. Z obav o práci o tom na kameru nechtěly hovořit. Vedení zařízení jim totiž slíbilo, že je v září znovu zaměstná. „V každém případě je to neetické. Jsou to většinou mladí kantoři, kteří tak ztrácí nárok na dovolenou a řetězením těch smluv se jim navíc brzdí postup,“ říká předseda okresní rady Odborového svazu pracovníků školství Jiří Kremla.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Výpovědi na prázdniny jsou podle odborářů v současné době v regionu už spíše jen výjimkou. Stát za nimi může především snaha škol ušetřit. „Podle mého názoru si zaměstnavatel moc nepomůže, protože je v tom i měsíc dovolené, čili by ušetřil jenom jeden měsíční plat,“ tvrdí náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Sekanina.

Problémem, který se opakuje každý rok, se zabývá také ministerstvo školství. To má na stole desítky stížností od učitelů z celé České republiky. „K dnešnímu dni jsme dostali padesát šest stížností. V současné době veškeré podněty shromažďujeme a vyhodnocujeme,“ vyjádřila se tisková mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová.

Ministr školství chce do zařízení, která před prázdninami učitele propustila, poslat v září školní inspekci. „My to vyřešit nedokážeme z toho důvodu, že Česká školní inspekce nemá kompetenci vstupovat do pracovně-právních vztahů,“ říká ale tiskový mluvčí České školní inspekce Libor Vacek.