Obyvatelé třineckého sídliště Terasa se bojí o svou klidovou zónu

Třinec - Přes tisíc podpisů shromáždili obyvatelé třineckého sídliště Terasa na petici proti plánované stavbě obytného domu. Ten má nahradit zeleň v blízkosti mateřské školy a dětského hřiště. Obyvatelé se bojí, že sídliště tak přijde o klidovou zónu. Obrátili se už i na krajský úřad a v případě potřeby jsou ochotni bránit stavbě domu třeba i soudní cestou.

Trojúhelníkový pás zeleně, který je ohraničený silnicemi a dětským hřištěm, by měl v blízké době ustoupit pětipatrovému domu s byty, obchodními prostory a podzemní garáží. A to vadí místním. „Nelíbí se nám to, že dojde ke zrušení městské zeleně, ke zhoršení životního prostředí a obáváme se také zhoršení dopravně bezpečnostní situace na této lokalitě,“ říká Otmar Urban z petičního výboru. Na místě je totiž málo parkovacích míst, navíc se obyvatelé bojí, že s novými obchody aut ještě přibude. Město však slibuje, že situaci bude řešit.

„Chceme vybudovat parkovací místa právě v blízkosti toho bytového domu, mělo by tam přibýt zhruba 20 nových parkovacích míst,“ tvrdí starostka Třince Věra Palkovská. Investor stavby se k chystané stavbě domu vyjádřit nechtěl s tím, že má jednání. Pozemek, kde se chystá stavět, koupil už v roce 1996 s plánem postavit obchodní centrum, loni svůj záměr přehodnotil do současné podoby. Tehdy se o stavbě dozvěděli také místní občané a začali proti ní bojovat. Šanci, jak jí zabránit, ale měli jen připomínkami při územním řízení.

„Vznikl i úkol pro kontrolní výbor, aby zkontroloval všechny kroky, které se udály od doby prodeje pozemku a konstatování tohoto výboru bylo, že nebylo shledáno žádné pochybení,“ uvedla starostka Palkovská.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Město nám naše připomínky neuznalo. Proto jsme nakonec podali odvolání na krajský úřad,“ říká Otmar Urban. Pokud s odvoláním neuspějí, jsou ochotni obyvatelé sídliště zabránit stavbě domu i soudní cestou.