Veteráni se sjeli v Kopřivnici

Kopřivnice – Tisíce milovníků historických aut a motocyklů si přišly na své v Kopřivnici. V areálu místní automobilky zaparkovaly stroje, kterým je minimálně 36 let. Nejstarší vůz, který na sraz přijel po vlastní ose, oslaví zanedlouho devadesátiny.

K vidění byl nablýskaný klenot, na kterém šikovné ruce automobilového nadšence odpracovaly tisíce hodin, ale také vrak, který na ně teprve čeká. Obdivovatelé historických kousků si letos v Kopřivnici přišli na své. Jak uvedl jeden z pořadatelů Pavel Farda, dostali vystavující jedinou podmínku: „Do roku 1975 považujeme auta za historická, pokud jsou v patřičném stavu. Na značkách nezáleží.“

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Pětačtyřicetikilometrovou cestu z Hranic zvládla i fordka z roku 1924, majitel tohoto v Americe prvního sériově vyráběného vozu ji na cestu připravoval více než dvě hodiny: „Má to motor obsah 3000 kubíků, dvě rychlosti a jede to 70 kilometrů v hodině. Spotřeba je 15 litrů na 100 kilometrů.“ Pozadu ale nezůstaly ani domácí Aerovky a Tatrovky, třeba model, který nese označení 52. „Tatry byly poměrně málo frekventované, bylo jich vyrobeno asi 1700 a pocházejí všechny z roku 1931 až 1936. Ta dvaapadesátka je v takovém stavu, že hluboce smekám před panem majitelem,“ prohlásil ředitel Regionálního muzea Kopřivnice Lumír Kaválek.

Někteří majitelé se rozhodli, že své auto předvedou i na závodní dráze, a vyznavači plynulé jízdy pak předváděli své schopnosti v jízdě pravidelnosti nebo v soutěži elegance.