Velká Hleďsebe získala ekologickou dotaci

Velká Hleďsebe – Už téměř tři miliardy korun schválil od roku 2007 Státní fond životního prostředí na likvidaci staré ekologické zátěže po průmyslových podnicích. Peníze teď získá i Velká Hleďsebe na Chebsku. Obec už osm let čeká na vyčištění pozemku, který koupila od bývalého výrobce kovových palet.

Bývalý průmyslový areál uprostřed obce o rozloze 10 tisíc metrů čtverečních koupila Velká Hleďsebe v roce 2003, krachující firmě za něj zaplatila půl milionu korun. Bývalý starosta tím chtěl mimo jiné ovlivnit i budoucí využití pozemků. „Těch důvodů bylo několik. Nejdůležitější bylo samozřejmě udělat sanaci toho území a snížit riziko kontaminace okolních pozemků a možná i mariánskolázeňských minerálních pramenů,“ uvedl zastupitel a bývalý starosta obce Jiří Bytel (nez.) a výkonný ředitel společnosti Kovo Cheb Real Pavel Vandas doplnil: „Vyráběly se tam palety. Ty nebyly ziskové, a proto se majitel rozhodl, že se takových podniků zbaví.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Společnost Kovo Cheb byla v té době v likvidaci a na sanaci pozemků neměla peníze. Průzkumné vrty potvrdily, že místo je zamořené jedovatými látkami, jako jsou polychlorované bifenyly, které byly součástí barev v tehdejší lakovně. Radnice teď na jejich likvidaci získá peníze z operačního programu životní prostředí. „Do soutěže se přihlásilo asi 15 firem a teď už můžu prozradit, že vysoutěžená cena je okolo 15 milionů,“ prohlásil starosta Velké Hleďsebe Vítězslav Padevět (TOP 09).

Sanace pozemků ve Velké Hleďsebi je podle Státního fondu životního prostředí jedním ze 104 dosud schválených projektů na odstraňování starých ekologických zátěží. „Celková dotace činí 2 miliardy a 730 milionů korun, prozatím jsme vyplatili miliardu a 223 milionů. Příjemci dotací jsou v drtivé většině města a obce,“ potvrdila mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

Práce na pozemcích bývalého areálu Kovo skončí nejdříve za tři roky. Podle starosty tu vznikne park a asi tři parcely pro stavbu rodinných domů.