Zapomenutý hřbitov v Krásné Lípě čeká oprava

Cheb – Nadační fond Historický Cheb začal s obnovou zpustlého hřbitova u zaniklé vesnice Krásná Lípa poblíž hranice s Německem. Většinu jejích obyvatel tvořili Němci, kteří museli své domovy opustit po druhé světové válce. Ačkoli na osudu Krásné Lípy už nikdo nic nezmění, rozbitý hřbitov považují místní za ostudu.

O opuštěném hřbitově a zaniklé vesnici donedávna málokdo věděl. Teď je ale pohřebiště všem na očích. V trase někdejší železniční trati vznikla cyklostezka spojující Cheb a bavorský Waldsassen. Denně po ní jezdí stovky lidí, kteří rozpadlý hřbitov vidí. Pro návštěvníky z Bavorska je to podivná brána do Čech. „Je to velká ostuda a naše negativní vizitka,“ podotkl Karel Tyrpekl z nadace Historický Cheb.

Jeden ze členů nadace, povoláním krajinný architekt, dělá zadarmo projekt. Bude zahrnovat srovnání terénu, vysazení nového trávníku, vystavění zídky kolem hřbitova, očištění a uspořádání zbylých náhrobních kamenů. Oprava má stát 200 až 250 tisíc korun. „Peníze se dostávají od sponzorů – většinou podnikatelských subjektů,“ vysvětlil Karel Tyrpekl. Pomáhají také veřejné sbírky.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Z historického hlediska je pohřebiště pozoruhodné. „Našli jsme hrob z roku 1620,“ upozornil Pavel Melena, vedoucí pracovní skupiny, která začala hřbitov opravovat. Samotnou Krásnou Lípu lze potom podle historiků považovat za jedno z nejstarších míst v oblasti. „Vesnice je zmíněna v archivních pramenech v roce 1312,“ upřesnil ředitel chebského pracoviště Státního archivu Karel Halla.

První peníze do nadačního fondu vložil po roce 2000 chebský rodák a majitel továrny v bavorském Schierdingu Anton Hart. Fond Historický Cheb už má za sebou velké úspěchy. Podařilo se mu například zrekonstruovat věže chebského kostela, sehnal k tomu skoro devět milionů korun.