Dům služeb ve Stěžerách chátrá, EU hrozí pokutou

Stěžery (Královéhradecko) – Dům služeb, který za 35 milionů korun postavila obec Stěžery u Hradce Králové, je dva měsíce po slavnostním otevření prázdný a navíc viditelně chátrá. Obec získala na stavbu 27milionovou dotaci od Evropské unie. Teď musí vysvětlovat, proč je objekt opuštěný. Stěžerám hrozí i odebrání části dotace.

Osud stěžerského Domu služeb zatím připomíná naddimenzované kulturní domy z 80. let, které se buď nikdy nepodařilo dostavět, nebo pro ně není řádné využití – a hyzdí centra menších měst. Dům služeb je sice menší, přesto také on je dva měsíce po slavnostním otevření skoro prázdný. Funguje pouze knihovna, prázdné jsou například čtyři ordinace lékařů a výdejna léků. Dům zatím chátrá – vandalové poničili fasádu, dům počmárali a zohýbali lampy.

Vodotrysk, který stavbu prodražil skoro o milion, je suchý. „Při kolaudaci fungoval hodinu, pak byl vypnutý,“ přiblížil autor projektu František Křelina. Obec za jeho provoz nechce utrácet, stál by asi 500 korun denně. Stěžerská radnice chce peníze raději využít na opravu škol.

Výdaje na vodotrysk ale mohou být maličkostí v porovnáním s problémy, které Stěžerám hrozí. Na stavbu dostala dvoutisícová obec evropskou dotaci. Region soudržnosti teď kontroluje výsledky, které nejsou takové, jaké měly být podle projektu. „Pokud bude mít obec problém s naplněním účelu projektu, přistoupíme k sankcím. Ty mohou být v té formě, že se odebere část dotace, nebo celá – ale zatím nechci předjímat,“ přiblížila možný postih mluvčí úřadu Regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová.

Lidé, kteří za stavbou Domu služeb stojí, ale stále věří, že vše dobře dopadne a objekt brzy začne fungovat tak, jak má. „Probíhají tendry na doktory, kteří musí získat různá potvrzení z krajského úřadu, z hygieny, podepsat smlouvu se zdravotními pojišťovnami a podobně. Doufám, že to bude letos koncem listopadu,“ uvedl bývalý starosta Jaroslav Šmíd.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)