Na Plzeňsku roste jeřáb, který jinde na světě nenajdete

Manětín (Plzeňsko) – Světově unikátním druhem stromu jeřábu se může pochlubit okolí Manětína na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje. Na Chlumské hoře se tam zřejmě už od doby ledové vyskytuje jeřáb manětínský (Sorbus rhodanthera). Ochránci přírody spolu se Střední lesnickou školou ve Žluticích rok vyhledávali jednotlivé stromy, zkoumali jejich ekologii a rozmnožování. Zatím nalezli přes 500 jedinců tohoto jeřábu, podle jejich odhadu jich může na 500 hektarech území růst až kolem tisíce.

Jeřáb manětínský je křížencem několika jiných druhů. I když na Chlumské hoře roste a množí se tak dlouho, jako nový druh byl popsán až někdy ke konci 20. století, uvedl Václav Lupínek z organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Alter meles. „Od běžného jeřábu se liší listy i plody, které nemají tak jasně zářivou barvu. Jsou spíš zelenočervené, ne tak syté barvy,“ popsal.

Ačkoliv na Chlumské hoře se strom běžně množí z plodů nebo vegetativně, jinde se ho vypěstovat nepodařilo. „Zkoušeli jsme ho vypěstovat na zahradě, ale nikdy se neujal. Zřejmě má nějaké specifické podmínky pro přezimování,“ konstatoval Lupínek.

Území kolem hory sopečného původu s četnými čedičovými vyvřelinami je podle ochránců přírody domovem mnoha vzácných druhů. Roste zde chráněná lilie zlatohlavá, medovník meduňkolistý, pupava Biebersteinova, jeřáb břek nebo hrachor lnolistý.