Tři roky okrádal úředník obec, odhalila ho náhoda

Žacléř – Úředník radnice v Žacléři okrádal po tři roky město, aniž by si toho kdokoli povšiml. Celkem za tu dobu zpronevěřil bezmála jeden a půl milionu korun. Na jeho počínání se přišlo čirou náhodou, když byl sám na dovolené. Za zpronevěru obecních peněz mu teď hrozí až osm let vězení.

Viktor Kovačík pracoval na městském úřadě v Žacléři od roku 2007 v pozici vedoucího ekonomického odboru, měl tedy přístup k městské pokladně i účetnictví. Obecní pokladně ulehčoval velmi jednoduchým trikem – faktury, které na město přicházely, navýšil, peníze poslal na svůj účet a z něj pak zaplatil dodavatelům. Za necelé tři roky si takovým způsobem přišel na 1 471 540 korun. „Probíhá tu vnitřní kontrola, kterou nám provádí externí firma, ze zákona povinné každoroční audity, ale bohužel nic neodhalily,“ uvedla pro ČT tajemnice žacléřského úřadu Krista Markelová.

Pro starostu Miroslava Vlasáka (ODS) i ostatní úředníky bylo zjištění překvapivé, Kovačík prý působil jako velmi spolehlivý pracovník. Když se na celou věc přišlo, vedoucí ani příliš nezapíral. Poslal dopis, v němž své jednání omlouvá jako mladickou nerozvážnost. „Je mi to hrozně líto, nevím, na co jsem myslel… Udělat jsem to nechtěl, budu se snažit v nejbližší době vrátit co nejvíce peněz,“ řekl pro ČT dnes již bývalý úředník.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Přestože část peněz opravdu vrátil, starosta věc oznámil policii. „Mohu potvrdit, že jsme přijali trestní oznámení z městského úřadu v Žacléři, které se týká zpronevěry peněz. Sděleno obvinění zatím nebylo,“ popsala situaci mluvčí trutnovské policie Věra Krejčová.