Zdražení v plzeňské MHD: Od ledna o 6 korun

Plzeň – Představitelé Plzně rozhodli, jak výrazné bude zdražování v městské hromadné dopravě, které ohlásili už na jaře. Tarif se změní od nového roku, jednorázová nepřestupní jízdenka zdraží o šest korun – z 12 na 18. Cena měsíčního předplatného současně vzroste z 390 na 440 korun. Výhodnější bude nadále elektronické jízdné a předplatní jízdenky na delší dobu – zdraží však i ty. Rozhodla tak městská rada, která má zdražení v kompetenci. Zdražování jednotlivých jízdenek v Plzni přichází poprvé po sedmi letech, předplatní jízdné se naposledy zvyšovalo předloni.

Zdražení jízdného v plzeňské MHD bude komplexní. Ačkoli radnice oznámila, že chce preferovat abonenty, zdraží i dlouhodobé předplatné, a to čtvrtletní z 1 120 na 1 272 korun i roční z 3 460 na 3 910 korun. Z 15 na 20 korun se zvýší cena jednotlivé SMS jízdenky, při nákupu až ve vozidle od řidiče zaplatí cestující 30 namísto stávajících 20 korun. Jízdenka na elektronickou čipovou kartu pořízená přímo ve voze potom přijde na 16 korun za půl hodiny a 20 korun za hodinu.

O cestování zdarma přijdou senioři nad 70 let. „Musí zaplatit Plzeňskou kartu v hodnotě 300 korun ročně,“ upřesnil městský radní Jiří Kuthan. Ostatní slevy zůstanou zachovány.

Městští politici zdůvodnili zdražení jízdenek rychle rostoucími náklady na elektřinu a naftu. Náměstek primátora Miloslav Šimák poukázal také na dvacetiprocentní inflaci v posledních sedmi letech, od ledna se navíc zřejmě zvýší DPH. Podle radnice teď platí město dopravním podnikům „neúměrně vysokou sumu“.

Škoda Astra
Zdroj: ČT24

Letos dostanou Plzeňské městské dopravní podniky na provoz 735 milionů korun, částka se ale každoročně zvyšuje – na příští rok společnost požádala město už o 800 milionů, které však v plzeňské pokladně nejsou. Město proto buď mohlo zvýšit jízdné, nebo omezit nabízené služby. „V posledních letech předběhl rozvoj veřejné dopravy v Plzni finanční náklady. Abychom zachovali rozsah služeb, musíme bohužel přistoupit ke zvýšení ceny,“ komentoval primátor Martin Baxa.

Současně poklesnou investice do nových vozů. Úspory společně se zdražením jízdného mají dopravnímu podniku přinést 100 milionů korun.

Radní současně se zvýšením cen odsouhlasili návrh, aby ceny předplatného v příštích letech rostly vždy o míru inflace. Papírové a další jízdenky by se zdražovaly vždy poté, co by kumulovaná inflace minulých let převýšila dvě koruny.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)